MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 18 DECEMBRIE

Ier 23,5-8; Ps 71; Mt 1,18-24

În acest text al Evangheliei după Matei vedem împlinindu-se profeția lui Ieremia: "Îi voi ridica lui David o odraslă dreaptă, spune Domnul". Iosif, fiul lui David, primește vestea nașterii care va avea loc, naștere pe care și profetul Isaia o anunțase: "Iată, Fecioara va zămisli și va naște un fiu". Știm însă că împlinirea acestei realități, pregătită deja de multă vreme, nu se actualizează fără o dramă personală și fără multă durere.

Iosif a crezut că e de datoria sa să renunțe la Maria, să renunțe la căsătoria cu ea, care era bucuria vieții sale, și era pregătit la sacrificiul pe care considera că i-l cere voința lui Dumnezeu. Marile daruri ale lui Dumnezeu sunt precedate, de obicei, de mari suferințe: Dumnezeu trebuie mai întâi să mărească inimile noastre pentru a le putea umple apoi cu darul său, care este prea mare pentru noi.

Așa a fost pregătit Iosif la harul care era nu numai pentru el, ci pentru întreaga lume: chemarea de a fi tată pentru Mântuitorul lumii, Isus, care "va salva poporul de păcatele sale". Și încă de a trăi în bucurie profundă și castitate perfectă o uniune spirituală, intimă, cu Maria.

Putem să admirăm tăria sufletească și delicatețea lui Iosif. El, fiind drept, a decis să se despartă de Maria, dar fără să facă scandal, acceptând, astfel, sacrificiul în tăcere. Acesta este, desigur, semnul unei tării sufletești deosebite. Însă ceea ce este și mai frumos, după aceea, e ascultarea față de cuvântul lui Dumnezeu.

Când noi trebuie să facem un sacrificiu, mintea noastră se revoltă, inima noastră se închide, devenim duri și nu vrem să mai auzim nimic. Dimpotrivă, sfântul Iosif era gata pentru sacrificiu, decis, de asemenea, după relatarea lui Matei, să rămână deschis față de cuvântul lui Dumnezeu, dovedind că nu este câtuși de puțin închis în el însuși. Îngerul Domnului, venind, găsește un suflet deschis, căruia i se pot revela marile promisiuni ale lui Dumnezeu, oferindu-i, în același timp, cea mai mare bucurie a vieții sale.

Să-i cerem Domnului harul să fim, în același timp, tari în încercările vieții și deschiși planurilor lui Dumnezeu, care sunt întotdeauna mai frumoase decât le gândim noi. Să fim siguri că atunci când Dumnezeu pare să ceară un lucru dur, el ne pregătește, de fapt, haruri cu totul deosebite.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire