MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior 17 DECEMBRIE

Gen 49,2.8-10; Ps 71; Mt 1,1-17

Lunga succesiune de nume din evanghelie ne demonstrează că planul lui Dumnezeu nu este improvizat: Dumnezeu de la început pregătește venirea lui Cristos și o face posibilă la plinirea timpurilor. O "plinire" care, din punct de vedere uman, este cel puțin surprinzătoare: timpul respectiv nu promitea nimic, locul nașterii este un sat foarte mic, Iosif este din neamul lui David, dar e un necunoscut, având și o muncă foarte modestă... Dumnezeu este stăpânul imposibilului și își actualizează planurile sale când nimeni nu se mai așteaptă: să-l lăsăm să o facă și în viața noastră, nu numai cu resemnare, ci și cu încredere deplină.

Prima lectură este profeția lui Iacob care vorbește despre sceptrul lui Iuda, care promite un învingător: "Un leu tânăr este Iuda", un stăpânitor: "În fața ta se vor prosterna fiii tatălui tău". Cristos e fiul lui Iuda, dar cum se adaptează această imagine la Cristos?

Apocalipsul ne-o arată într-un mod neașteptat. "Vezi - zice unul dintre bătrâni - a învins leul din tribul lui Iuda" (Ap 5,5), însă învingătorul este un miel jertfit, nu un leu care devorează prada. Și totuși, învingătorul este, într-adevăr, leul lui Iuda. Dar victoria sa nu e obținută într-un mod uman, ci într-un mod diferit, mai perfect. El învinge cu sacrificiul de sine și victoria sa continuă să se actualizeze: Cristos de pe cruce îi atrage pe toți oamenii, și astfel, este învingătorul promis, care vine din tribul lui Iuda.

Chiar și psalmul este pe aceeași linie: vorbește despre un rege, dar nu cu formule de război, ci de bunătate și de îndurare. Fiul regelui va domni peste un popor umil și sărac, îi va asculta pe cei sărmani, va face dreptate salvându-i pe fiii săracilor.

E o bucurie pentru noi să recunoaștem semnele cele mai contrastante ale împărăției lui Dumnezeu, întotdeauna aspecte noi ale misterului, într-o manieră fidelă și, în același timp, nouă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire