MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MARȚI

Sof 3,1-2.9-13; Ps 33; Mt 21,28-32

Pentru a ne pregăti să-l primim pe Isus, Biserica ne îndeamnă cu insistență să devenim umili, mici, săraci. Isus va veni la cel umil, mic, sărac; și dacă noi vrem să-l întâlnim, trebuie să ne situăm la același nivel, altfel nu-l vom întâlni, pentru că Isus poate să-i salveze numai pe cei care recunosc faptul că trebuie să fie mântuiți.

Din acest motiv, Scriptura spune: "Vai de cetatea răzvrătită! Nu a ascultat de glasul nimănui și n-a ținut seamă de nici o dojană, nu și-a pus nădejdea în Domnul". Orgoliul ne împiedică să recunoaștem necesitatea de a fi salvați. Și Domnul vrea să ne elibereze, înainte de toate, tocmai de orgoliu, care pune o barieră între noi și el, între harul său și mizeria noastră: "Voi lăsa în mijlocul tău un neam mic și sărac, care va nădăjdui în numele Domnului (restul lui Israel)". În timpul acestor zile care precedă Crăciunul, e necesar să devenim tocmai mici și săraci, ca să-l așteptăm pe Isus ca pe Mântuitorul nostru, pe care să-l invocăm cu toată inima noastră: "O, Isuse, salvează-ne!", ca să recunoaștem că avem nevoie de el pentru a fi eliberați de minciuna noastră: "Cei care vor mai rămâne din neamul lui Israel... vor renunța la minciună și nu se va mai afla viclenie pe buzele lor".

Minciuna este protecția noastră inconștientă: ne mințim pe noi înșine pentru a ne proteja chiar fără să ne dăm seama, deoarece nu vrem să recunoaștem că sunt în viața noastră atâtea lucruri care nu pot să-i placă lui Dumnezeu.

În parabola din evanghelie noi trebuie să ne recunoaștem adeseori în postura primului fiu care, la invitația tatălui de a merge să lucreze în vie, spune: "Da, Doamne, mă duc", dar nu se duce. Vrem să-i slujim Domnului, dar suntem amenințați mereu de tactica abilă și mincinoasă de a spune "da" și de a nu fi cu adevărat credincioși lui Dumnezeu, de a căuta interesele noastre, comoditatea noastră, satisfacțiile noastre în schimbul slavei lui Dumnezeu. De aceea, avem mereu nevoie de acțiunea lui Cristos, care ne eliberează de noi înșine.

Evanghelia ne indică un bun mijloc de a ne putea elibera de noi înșine. Isus le reproșează marilor preoți și bătrânilor de a nu fi urmat exemplul păcătoșilor publici și prostituatelor care au crezut în cuvântul lui Ioan Botezătorul și au acceptat botezul pocăinței: "Voi, deși ați văzut toate acestea, nu v-ați căit și nu ați dat crezare cuvântului său". Nimeni nu se poate separa cu dispreț de alții, să se simtă mai bun decât ei. Trebuie, în schimb, să fim solidari cu toată angoasa și păcatele lumii și să le prezentăm Domnului, bine știind că și noi facem parte din această lume rea, că avem și noi nevoie în aceeași măsură de mântuire și nu vom fi mântuiți dacă în mod orgolios ne vom separa de ceilalți.

Aceste dispoziții vrea Biserica să le pună în noi. "Voi lăsa în mijlocul tău un neam mic și sărac, care va nădăjdui în numele Domnului".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire