MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior SÂMBĂTĂ

Sir 48,1-4.9-11; Ps 79; Mt 17,10-13

Este magnific elogiul făcut de Siracide profetului Ilie: "Ca focul și cuvântul lui ardea ca o făclie".

Ilie trăia într-un moment în care se extindea cultul lui Baal, cu profeții săi numeroși care promiteau prosperitate materială. Dimpotrivă, el era profetul lui Dumnezeu, și Dumnezeu nu-i vrea pe oameni cufundați în materialism, ci bogați în credință. Și astfel, Ilie, "prin cuvântul Domnului, a închis cerul să nu plouă". Seceta care a urmat e un simbol al mâniei lui Dumnezeu, dar, în realitate, cuvântul Domnului vorbește dintr-o cu totul altă motivație: "Pentru a potoli mânia (mai înainte de a se dezlănțui) și pentru a întoarce inima părinților spre fiii lor...". Acest text amenințător se sfârșește cu: "Fericiți cei care te-au văzut și s-au învrednicit de prietenia ta!" Toate se petrec pentru a reaprinde iubirea.

Cu adevărat un elogiu magnific. Dar a fost scris mult timp după moartea profetului. E ușor să recunoști opera unui profet după moartea sa, când este departe în timp, pentru că e mai aproape opiniilor noastre; dar e mai dificil să o recunoști în actualitate, când e vie și vorbește, pentru că e operă de purificare, prin ea însăși incomodă, și care nu e după vederile și așteptările noastre.

La fel s-a întâmplat și în timpul lui Isus. Poporul care trebuia să fie mai pregătit, deoarece cunoștea Scripturile, a folosit Scripturile pentru a-i ridica obiecții lui Isus: "Nu trebuia să vină mai întâi Ilie?" Răspunsul lui Isus: "Ilie a și venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el ce au voit. Atunci ucenicii au înțeles că vorbea despre Ioan Botezătorul".

Înțelepciunea cărturarilor era sclavă a indisponibilității lor. Dacă ar fi fost disponibili, ar fi acceptat mesajul de convertire al lui Ioan Botezătorul și atunci ar fi înțeles că Ilie s-a întors, că el era noul Ilie.

Pentru "a vedea", trebuie... să folosim și picioarele, să mergem pe drumul convertirii.

Să cerem prin intermediul sfintei Fecioare harul disponibilității pentru a pregăti venirea Domnului. Ea, "pelerina credinței", a fost disponibilă să meargă, să-l urmeze pe Isus. Să mergem și noi, să facem pașii pe care Domnul ni-i cere. Atunci mintea noastră va fi luminată și vom recunoaște falșii profeți care există și astăzi și îi vom urma, în schimb, pe aceia care ne îndeamnă la bine, la fervoarea operativă a carității.

Și să cerem ca Biserica să fie bogată în astfel de profeți, ca să o pregătească pentru venirea lui Isus.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire