MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior JOI

Is 41,13-20; Ps 144; Mt 11,11-15

"Nu te teme, căci eu îți vin în ajutor": Domnul le spune aceasta servitorilor săi din Vechiul Testament și o repetă în mod concret printr-o prezență încă mai mângâietoare în Noul Testament.

"Nu te teme, eu sunt cu tine" sunt cuvintele pe care Dumnezeu i le adresează lui Moise când el, chemat la o misiune dificilă, încearcă să o refuze, zice că nu e capabil, observând că obstacolele sunt prea mari pentru el. Cum e posibil pentru el, un biet păstor, să-l înfrunte pe faraonul Egiptului și să pretindă să-l lase liber pe Israel? Domnul îi spune simplu: "Eu voi fi cu tine".

Mai târziu, când Iosue trebuie să se convingă el însuși că în fruntea acestor nomazi trebuie să cucerească cetăți întărite, primește aceeași asigurare: "Nu te teme, eu voi fi cu tine!"

Apostolul Paul, confruntându-se cu dificultăți insurmontabile și opoziții teribile la Corint, în închisoare, și când trebuia să înfrunte moartea, a primit de mai multe ori asigurarea aceasta: "Nu te teme, eu sunt cu tine".

Aceasta schimbă totul și aceasta e așteptarea noastră în timpul Crăciunului: ca Domnul să vină în ajutorul nostru și să rămână cu noi. Și este exact ceea ce a făcut: "A fi cu noi". "A fi cu" este dorința cea mai profundă a iubirii, este singurul lucru care contează: să fim cu acela pe care-l iubim, să fim cu acela care ne iubește. Restul e secundar; nu e necesar ca situațiile să se schimbe, pentru a avea parte de prezența celui iubit. E tocmai ceea ce Domnul ne promite și ne dă. El nu schimbă lucrurile, ci e prezent în ele, pentru ca din interior să poată schimba totul.

Dumnezeu nu i-a dat lui Moise armate ca să poată să-și ducă la îndeplinire misiunea sa, dar era cu el, și pentru că era Domnul, lucrurile imposibile au devenit posibile. La fel ni se întâmplă și nouă: Domnul nu va schimba circumstanțele externe, dar el e prezent, și atunci totul se schimbă.

Acum, noi știm de ce Domnul, venind, nu a ales o viață de triumf, ci una umilă, o viață de om sărac, neînsemnat, de persecutat și, la sfârșit, de condamnat la moarte. El a voit să experimenteze toate situațiile noastre umane, și în special situațiile cele mai dificile. Certitudinea noastră că Isus este în mod deosebit cu noi, când viața ne este mai asemănătoare cu a lui prin cruce, este izvorul unei forțe și al unei încrederi extraordinare, și atunci bucuria va da sens chiar și situațiilor care ar fi, de altfel, motiv de profundă dezolare.

Să-i mulțumim Domnului care vine pentru a fi cu noi și să-i cerem ca și noi să-i putem spune: "Eu sunt cu tine". Este harul pe care sfântul Ignațiu îl cere în Exerciții spirituale sale pentru cei care le meditează: "El a venit între noi și ne cere să fim cu el în sărăcie, în ascultare de voința lui Dumnezeu". "Cu el": numai asta contează, și e puțin important să fii la loc de cinste ori în umiliri, să ai o viață reușită ori să fii în dificultățile zilnice... Cu el, cel care a promis: "Eu voi fi cu voi până la sfârșitul veacurilor".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire