MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Să nu ne temem de adevăr!
- 2 februarie 2006 -

O bunică își sfătuia odată nepotul: "Nu-i destul să te duci la dentist atunci când te doare vreun dinte. Cel mai bine e să ai curaj și să mergi preventiv la control, pentru că așa cariile pot fi descoperite la timp și tratate cu ușurință." Mulți ani după aceea, aceeași curajoasă bunică, ajunsă octogenară, s-a hotărât să se ducă la psihiatru pentru că și-a dat seama că memoria nu-i mai e la fel de proaspătă ca în tinerețe, că nu mai e tot atât de spontană ca înainte. Explicația, dată simplu, fără nervi ori dramatizare: "Trebuie să mă duc, ca să pot fi cu capul limpede în casă."

Pe drept cuvânt ne putem întreba, tineri și bătrâni, dacă avem curajul să privim adevărul în față și să ne conformăm viața lui, oricât ar fi de neplăcut. Acest curaj nu este genetic, ci se învață, iar ocaziile zilnice nu ne lipsesc. Un bunic cu o frumoasă coamă leonină în tinerețe, aflat la vârsta senectuții, spunea cu umor despre chelia care înlocuise o parte din pletele de odinioară: "Ori părul prost părăsește capul deștept, ori invers."

Copiii pot învăța să fie recunoscători pentru ceea ce eforturile neprecupețite ale părinților reușesc să le ofere, chiar dacă nu se îmbracă mereu cu haine noi și moderne, chiar dacă nu mănâncă mereu delicatese. Părinții pot învăța că planurile lor pentru copii nu sunt poate întotdeauna cele mai bune și că e mai bine să-și lase copiii să se dezvolte și să urmeze drumul pentru care au înclinație, și nu unul impus, doar pentru că e mai bănos. Soții sunt mereu chemați să trăiască în adevăr, descoperindu-se și acceptându-se mereu unul pe altul, cu bune și rele, în iubirea totală, necondiționată pe care și-au jurat-o în fața lui Dumnezeu.

În 2001, invitat să țină una din catehezele din cadrul Întâlnirii naționale a tinerilor catolici din România, Înalt Preasfințitul Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox al Banatului, spunea: "A ne iubi unul pe altul este o poruncă! Când spun asta, mă gândesc mai ales la Biserica de care aparțin, Biserica Ortodoxă Română. Nu numai că nu ne iubim vrăjmașii, dar nu ne iubim nici măcar pe noi. Isus este modelul de curaj pe care trebuie să-L urmăm. Să nu ne fie frică de reacțiile pentru atitudinile pe care le-am avea, chiar față de biserica de care aparținem."

Cu adevărat mitropolitul Corneanu a ales să trăiască în adevăr, dar nu într-un adevăr conceptual, ci în Acela Care a spus: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața (Io 14, 6). Ce exemplu luminos și, din păcate, izolat printre ierarhii ortodocși!

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea publica cu ani urmă o carte deosebită: Să nu ne temem de adevăr. Greșelile oamenilor și ale Bisericii (Non temiamo la verita. Le colpe degli uomini e della Chiesa, Piemme 1995). În ea papa privește în față greșelile oamenilor, precum anarhia morală, respingerea lui Dumnezeu ori consumismul, și greșelile Bisericii, precum cruciadele, cazul Galilei ori greșelile de evrei. Ne aducem aminte de cererea de iertare înaintată de către Sfântul Părinte și, vai, adesea neînțeleasă și uneori respinsă. Cum de a putut merge atât de departe Ioan Paul al II-lea? Răspunsul îl găsim pe imaginea de pe coperta acestei cărți extraordinare, care-și așteaptă traducătorul: Sfântul Părinte, cu capul plecat în rugăciune, întinde spre noi toți Crucea și pe Cel răstignit pentru păcatele noastre!

Același Isus ne asigură că adevărul ne va face liberi (v. Io 8, 32), dar nu ideea de adevăr, ci El Însuși, Adevărul întrupat pentru mântuirea noastră. Să urmăm îndemnul actualului Sfânt Părinte, Benedict al XVI-lea, care nu o dată ne-a chemat să nu ne fie frică de Isus, Care nu ne ia nimic, ci ne dă totul și ne așteaptă din veșnicie să ne întâlnim față la față!

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire