MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Să preedităm necrologurile de mai târziu!
- 26 ianuarie 2006 -

Probabil vă întrebați ce rost are un astfel de articol. Suntem tineri - unii cu fizicul, alții cu psihicul, câțiva se simt împovărați de ani la doar 15 ani, o minoritate însă -, avem o viață înainte. În plus, acum este vârsta speranței, a planurilor de viitor, a iluziilor, a viselor cu ochii deschiși.

Vorbim de necrolog ca de acel discurs, articol sau anunț funebru în care de obicei sunt revelate calitățile morale și valoarea socială a unei persoane decedate de curând. Într-un sens secundar, necrologul este un imprimat prin care se anunță decesul cuiva - DEX.

1. Povesteam odinioară cu mama despre părinții săi. Printre multe alte lucruri pe care le regretă, sau, mai bine spus, deasupra tuturor acestor regrete cu privire la ce ar fi putut face pentru ei, rămâne acesta: Nu le-am spus niciodată cât îi iubesc, ce simt pentru ei! Îmi rămân doar visuri, momente imaginare în care îi rețin pentru o clipă și le vorbesc...

2. Cazul unor vecini, soț și soție, din regiunea mea natală. El - un om agresiv, o personalitate patologică, un antisocial recunoscut de comunitate. Ea - răbdând cu stoicism puseele lui de decompensare. Într-o noapte, respirația ei devine sacadată, sângele îi izbucnește prin nas... Au fost ultimele ei clipe. Soțul îi face o înmormântare pompoasă, după ultimele tradiții populare ale zonei. Îi oferă cel mai măreț loc de veci, cea mai strălucitoare cruce, cel mai emoționant necrolog.

Unde am vrut să ajung? Poate e o caracteristică a poporului român, poate e a lumii, în general. Ne e greu să rostim cuvintele ce ar trebui rostite la timpul lor. Ne e greu să gândim lucrurile ce ar trebui gândite la vremea lor. C.S. Lewis spunea: A fi înseamnă a fi în concurență! Analizându-mă pe mine și observându-i pe alții, cam așa este. Dă-i unui copil o hârtie și un pix rugându-l să scrie ce nu-i place la părinții lui. După ce vei citi, te vei îndoi că mai e copil cel ce-a scris. Dă-i unui soț să scrie despre soție. Unui preot să scrie despre un oarecare enoriaș. Sau invers. Unui catolic să scrie despre un protestant. Sau invers. Fă același lucru cu cei din jur, apoi cu tine. Suntem experți în a înregistra și a evoca greșelile celor din jur. Și culmea, chiar și pe cele care la noi se regăsesc din belșug. Să repetăm experimentul, inversând cerințele. Dezamăgire totală. Câteva rânduri... câteva gânduri pozitive.

Ce se întâmplă cu noi? Avem microscoape prin care îi privim pe ceilalți. Suntem orbi când ne uităm la noi.

Nu cred că este imposibil să-i evaluăm pozitiv pe cei din jur. Cred că, mai degrabă, nu știm să o facem. Ne-am deprins în a arunca săgeți. Dintr-un complex de inferioritate. Trebuie să fiu mai bun decât celălalt! Dar, dacă sunt mai bun, atunci de ce trebuie să-mi desființez apropiații, hiperbolizându-le defectele? Copilul își spune că el va adopta alte metode, eficiente, de educație, lăsând pradă uitării sacrificiile părintești. Soțul se crede principala victimă în căsnicie, el care a investit atât..., iar zâmbetul ei, afecțiunea, devotamentul, fidelitatea, faptul că ea a rămas la fel de frumoasă precum altădată nu mai au nici o însemnătate.

Zi de zi, reiterăm scenariul tragic al ponegririi celor din jur. O piesă în care suntem deopotrivă actori și spectatori, îngeri și demoni. Râdem cu foc atunci când cel din față își uită rolul, suntem plictisiți când actorul joacă desăvârșit. Și, în piesa aceasta jalnică, cei care stăm în sală uităm să facem un singur lucru. Să oferim aplauze la vreme.

Necrologuri. Regrete târzii. Cine mai stă să ia seama la ele? Drapele în dinamica lumii, încercări de catharsis nereușite.

Să rupem tradiția! Să preedităm discursurile pozitive chiar azi, chiar acum! Să se risipească sintagma A fi înseamnă a fi în concurență! E vremea să spunem A fi înseamnă a fi în dependență! Să nu așteptăm căderea cortinei pentru a aplauda...

Prin Cristos, Domnul nostru!

Andrei Pătrîncă
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire