MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Ziua mea națională - cetățean al cerului
- 8 decembrie 2005 -

Ziua națională este relativă. Înainte de 1945 ziua națională era ziua de naștere a regelui. Apoi, între '45-'89 ziua națională a fost 23 august - ziua când "am întors armele". (Apropo, "întoarcerea armelor" este o chestie de trădare, care nu face cinste celui ce întoarce armele împotriva cuiva aflat de aceeași parte a baricadei. Lăsând la o parte contextul respectiv, am serbat timp de 45 de ani ca zi națională un act de trădare stil românesc. Pentru 23 august 1944 nici nemții nu ne-au uitat, nici americanii nu ne-au luat în brațe. Și unii și alții ne-au considerat trădători. Doar rușii ne-au "iubit"... și ne-a fost destul...)

Acum ziua națională este 1 decembrie - Ziua Marii Uniri. Probabil în viitor se va schimba și aceasta și vom serba ca zi națională ziua Celei Mai Mari Uniri - Ziua Unirii cu Europa. Pe de altă parte, românii plecați în Occident nu se "prea dau" români... Occidentalii se uită lung la tine dacă le spui că ești român și îți verifică pașaportul de 7 ori... Pe drapel mai demult era un zimbru, apoi secera și ciocanul. Acum cred că semnul distinctiv ar putea fi gropile din asfalt sau avorturile.

Cu toate astea, eu mă bucur să fiu român. Dumnezeu a vrut să mă nasc român. Dacă mă vroia francez sau chinez sau papuaș, atunci mă nășteam în Lyon sau în Paris, în Shanghai sau în Beijing sau chiar în Papua Noua-Guinee. Dar Dumnezeu a vrut să mă nasc în România, în Alba Iulia - cetatea Marii Uniri.

Acum, dacă schimbăm perspectiva, care este oare ziua națională a cerului? În cer nu cred că există zi națională. De ce? Nu pentru că cei de acolo nu ar fi "naționaliști" - cred că sunt, deoarece nu-mi imaginez pe cineva din cer "dând din coate" ca să ajungă la muncă în Spania sau Italia sau chiar America. Cred că toți cei din cer vor să stea exclusiv în cer :). În cer cred că nu există zi națională deoarece acolo NU EXISTĂ ZI ȘI NOAPTE. Vorbind despre cer, Biblia spune: "Cetatea n-are trebuință nici de soare, nici de lună, ca s-o lumineze; căci o luminează slava lui Dumnezeu și făclia ei este Mielul" - Domnul Isus Cristos.

Continuând incursiunea în aceste lucruri "înalte", pot spune că cetățenia noastră este în ceruri. Unii consideră că cetățenia americană este cea mai bună, sau cea germană, italiană, austriacă. Alții cea rusească... Biblia ne învață să ne rugăm pentru binele cetății în care suntem, deoarece fericirea noastră atârnă de fericirea ei. Eu mă rog pentru România: "Doamne, fă Tu ca președintele țării, primul-ministru, începând de la cei din frunte până la mine, cu toții să fim CETĂȚENI DE NĂDEJDE... Ai cerului!"

C.S. Lewis spunea că noi creștinii suntem agenți secreți ai lui Dumnezeu. Noi reprezentăm o putere străină. Străină de mizeria de pe acest pământ. Îl reprezentăm pe Dumnezeu, Cel care este Lumină, dragoste, pace și fericire, în mijlocul unei lumi pline de întuneric, ură și război. Război cu noi înșine, cu cei din familie (Salvador Dali are un tablou interesant pe acest subiect: "Devorare reciprocă"), război cu cei de la serviciu, cu cei din opoziție sau de la putere, sau chiar război cu acest interesant și invizibil Osama bin Laden - apropo, oare chiar există acest personaj sau l-au inventat așa ca pe Moș Crăciun? În fine.

Eu despre mine pot spune că sunt agent secret - reprezint interesele lui Dumnezeu pe acest pământ. Am dublă cetățenie - sunt cetățean român - aici, și cetățean al cerului - dincolo. Ziua mea națională este Ziua Unirii. Ziua Unirii mele cu cerul, bineînțeles. Ziua când am spus: "Doamne Isuse Cristoase, de azi înainte te rog să fii Tu președinte, prim ministru, rege în viața mea. Te rog să gestionezi Tu inundațiile și cutremurele, catastrofele din viața mea. Te rog să fii Tu Stăpânul și Domnul meu, prietenul meu. Te iubesc."

De atunci trăiesc o sărbătoare continuă, până când "trupele speciale" ale puterii pe care o reprezentăm ne vor scoate de aici, până când "comandourile" cerului vor veni după noi, așa cum spune Biblia că atunci când Domnul Isus va reveni pe norii cerului, El va trimite pe îngerii Săi în cele patru zări să strângă la El pe toți cei care sunt CETĂȚENI AI CERULUI.

Aș încheia cu "SĂ TRĂIȚI!"... demni de titlul de "Cetățean al cerului" (cei care-l aveți, iar cei care nu sunteți siguri, puneți-vă chiar acum pe genunchi, cereți-l și-l veți primi).

Ioan Ciobota
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire