MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

"Credința noastră este viața noastră"
- 24 noiembrie 2005 -

"Eu pe cei cei-i iubesc îi încerc și-i cert!" Iubirea Domnului să o vedem în încercare, în suferință; să sărutăm dreapta Părintelui Preabun și vom vedea mărirea lui Dumnezeu; cum va hotărî Domnul, dacă nu aici, în vremelnicie, o vom vedea din fericita veșnicie, mărirea Domnului întru înălțarea sfintei noastre Biserici. [1]

Autorul acestor rânduri, Cardinalul Dr. Iuliu Hossu, scria aceste cuvinte în plină prigoană comunistă, după ce trecuse prin aproape cinci ani de temniță grea la Sighet, urmați de mulți alții de domiciliu obligatoriu, unde va și muri în 1970.

Titlul volumului este răspunsul dat de neînfricatul episcop autorităților comuniste și uneltelor lor ori de câte ori i s-a propus să se lepede de credința catolică, abjurând credința jurată Suveranului Pontif de la Roma.

Ajuns la penitenciarul din Sighet cu ceilalți episcopi uniți, după o primire ca unor "bandiți" ce se găseau, episcopul Hossu scrie retrospectiv: L-am simțit ținându-ne strâns de mână și rostindu-ne cuvântul adorabil: "Nu te teme, numai crede" (Mc 5, 36); așa urmând calea, am încercat mereu, zi de zi, ceas de ceas, să ne ținem strânși de mâna Domnului nostru și atunci am avut liniștea pe care nimeni nu o poate da, decât singur Dumnezeu, Domnul nostru Isus; am întâlnit pe cale pe cel rău, am văzut moartea cu ochii noștri și nu ne-am temut; nu neputința și slăbiciunea noastră, ci darul Domnului s-a desăvârșit întru noi. [2]

Viața cotidiană ne oferă, nouă celor care trăim în libertate, tot felul de încercări, care adesea ne înspăimântă și ne copleșesc: bani puțini și nevoi mari, sănătate slăbită, singurătate, pierderea serviciului, copii bolnavi, moartea cuiva drag, catastrofe de diferite feluri; dar și atacuri care mai de care mai perfide împotriva vieții și familiei, precum avorturi fără număr, promovarea contracepției, a eutanasiei, a divorțului, a imoralității, a homosexualității. Parcă nicicând nu s-au dezlănțuit așa forțele răului. Dar după cum le-a spus apostolilor și tuturor creștinilor care au urmat, vreme de două mii de ani, Isus ne spune și nouă fiecăruia: Nu te teme! Nu vă temeți! "Îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea!" (In 16, 33)

Cardinalul Hossu și ceilalți episcopi, precum P. S. Ioan Suciu, Î. P. S. Valeriu T. Frențiu, P. S. Tit-Liviu Chinezu care au murit la Sighet, au putut să înfrunte cele mai crunte încercări, persecuție și moarte, pentru că au crezut că Dumnezeu era cu ei, trăind cuvântul Sf. Pavel: "Dar în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decît biruitori, prin Acela Care ne-a iubit. Căci sunt bine încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălțimea, nici adâncimea, nici o altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Cristos, Domnul nostru" (Rom 8, 37-39). Pentru ei, înaintașii nostri, ca pentru toți martirii, credința le era vie, le era izvor de viață.

 

Oare cum ar arăta lumea dacă și credința mea ar fi viața mea?

 

Note:
[1] Credința noastră este viața noastră. Memoriile Cardinalului Dr. Iuliu Hossu (Viața creștină: Cluj-Napoca, 2003), 38.
[2] Ibid., 224.

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire