MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Mesajul tinerilor
- 28 august 2005 -

Plete în vânt, brățări cu ținte, cercei în nas și în sprâncene, tatuaje, îmbrăcăminte șocantă... Sunt tineri și îi vedem deseori în jurul nostru sau auzim despre ei. Unii se întorc de la muncă în satele din care au plecat total schimbați, de nerecunoscut, în special de părinți și de rude. Prim atitudinea lor trezesc revoltă sau compasiune, respingere sau acceptare. Ce vor să ne transmită?

Un studiu făcut de Agenția Națională pentru Sprijinirea Inițiativelor Tineretului din România arată că sunt 18 tipuri de subculturi specifice tinerilor români: pasionații de jocuri pe computer, pasionații de sporturi extreme, iubitorii și crescătorii de câini de luptă, galeriile de fotbal, bandele de motocicliști, adepții artelor marțiale, mișcările spirituale, sataniștii, neolegionarii, consumatorii de alcool și de droguri, adepții mișcării hippy, rockerii, tinerii artiști și boemi care frecventează localuri specifice, adepții mișcării punk, găștile de cartier, adepții mișcării hip-hop, copiii străzii și tinerii din casele de copii și penitenciare.

Se atașează de un grup sau altul pentru a-și exprima violența, agresivitatea, extravaganța, extremismul, neîncrederea, neadaptarea la actualitate, respingerea oricăror reguli, izolarea și distanțarea de lume, evadarea din cotidian... De cele mai multe ori transmit prin asemenea alegeri reprimarea sentimentelor sau protestul față de o societate trepidantă care devine tot mai greu de înțeles.

Putem să-i calificăm oricum, dar toate aceste alegeri, în cele din urmă sunt semnul căutării și al crizei spirituale prin care trecem. Întrebările care le pun noile generații sunt următoarele: ce poate să dea sens existenței? pe ce fundament ne clădim viața? care sunt valorile care zidesc cu adevărat? La Köln cei aproape un milion de tineri participanți la Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului au răspuns arătând spre persoana lui Isus Cristos: calea, adevărul și viața.

Cu 20 de ani în urmă a început, cu Ioan Paul al II-lea, extraordinara aventură spirituală și eclezială numită Ziua Mondială a Tineretului. Un eveniment care a pătruns în istoria Bisericii și a oamenilor. Un punct de referință care unește și dă speranță. În el Cristos este recunoscut ca unic sens și centru pentru viață. Astfel, noile generații au găsit că în asemenea întâlniri așteptările pot fi împlinite, frământările și întrebările își capătă răspunsuri.

Tinerii care în 1984 la Roma au primit crucea dăruită de papa sunt astăzi adulți. Dar acea cruce - căreia i s-a adăugat icoana Maicii Domnului - continuă să-i întinerească și să-i facă să se simtă astfel colegi în spirit cu tinerii de azi care înaintează pe drumul credinței preferând să meargă uneori și împotriva curentului. La umbra crucii de lemn s-au desfășurat Zilele Mondiale ale Tineretului, realitate care a prins avânt după jubileul tinerilor din 1984 și după întâlnirea desfășurată la Roma în 1985, cu ocazia Anului Internațional al Tinerilor. Nimeni nu se gândea că acele evenimente vor avea consecințe universale.

Crucea este simbolul acestui neîntrerupt pelerinaj de credință și de rugăciune în jurul lumii. Ea a adunat în timp lacrimi și zâmbete, temeri și bucurii, frământări și căutări. În locurile pe unde a trecut, an după an, s-au adăugat tot mai multe: în națiunile și în marile întâlniri internaționale după prima desfășurată la Roma: Buenos Aires (1987), Santiago de Compostella (1989), Czestochowa (1991), Denver (1993), Manila (1995), Paris (1997), Roma (2000), Toronto (2002).

Ziua Mondială a Tineretului de la Köln a fost o experiență care a oferit posibilitatea multor tineri să-și schimbe radical viața, orientând-o cu hotărâre spre Cristos. O experiență de convertire, de speranță, de iubire. La Köln tinerii s-au apropiat de Euharistie, l-au adorat pe Cristos. El, Mântuitorul, este rațiunea primă și ultimă a fiecărei Zile Mondiale a Tineretului și, în ultimă instanță, a vieții fiecărei persoane.

pr. Cornel Cadar
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire