MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Repetitio...
- 12 mai 2005 -

Repetitio est mater studiorum: "Repetarea este mama învățăturii." Așa suna una din maximele învățate în primele ore de latină. Un profesor șugubăț, asemănător "distinsului pedagog" Marius Chicoș Rostogan, nemuritorul dascăl ardelean creat de Caragiale, văzându-și elevii că tot repetă ca proștii, a modificat puțin maxima: Repetitio est mater stultorum. "Repetarea este mama proștilor."

Credincioșii greco-catolici și cei ortodocși au sărbătorit de curând Învierea Domnului. Începând din Duminica Învierii și până la Înălțare, timp de patruzeci de zile, troparul Învierii va fi prezent la fiecare Sfântă Liturghie: "Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le!" La înmormântarea Sfântului Părinte s-a putut auzi un minunat cor bizantin cântând în grecește troparul Învierii, amintindu-ne că servul lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea a intrat în bucuria vieții veșnice!

Acest tropar se repetă, în cadrul Sfintei Liturghii, de nu mai puțin decât paisprezece ori, lăsând la o parte antifoanele ori imnurile din momentul Sfintei Împărtășanii. Mărturisesc cu rușine că nu o dată m-am lăsat iritat de această repetiție. "De ce să cântăm troparul de atâtea ori, mai ales că Paștile au trecut? Nu devine o repetare prostească, golită de sens?" De ce Biserica, în înțelepciunea ei maternă, propune credincioșilor reiterarea mesajului Învierii?

Care este locul Învierii în viața noastră, ne spune Sf. Pavel în prima sa Epistolă către Corinteni: "Și dacă n-a înviat Cristos, atunci propovăduirea noastră este zadarnică, și zadarnică este și credința voastră." (15: 14) Iar câteva versete mai jos: "Și dacă n-a înviat Cristos, credința voastră este zadarnică, voi sunteți încă în păcatele voastre, și prin urmare și cei ce au adormit în Cristos, sînt pierduți." (15: 17-18) Dacă Învierea lui Cristos este viața noastră, trupească și sufletească, garanția învierii noastre, atunci de câte ori ar trebui să cântăm din toată inima "Cristos a înviat!" nu doar la Sfânta Liturghie, ci în fiecare zi?

Un călugăr dominican pe care l-am felicitat de Paști îmi scria: "Să fii și tu în tot ce faci și în tot ce ești un adevărat apostol al Învierii." Fără îndoială, Crucea și Învierea sunt nebunie pentru lumea aceasta, iar cei care repetă, "ca proștii", prin viața lor zilnică, mesajul Învierii, își câștigă dispreț și nu rareori persecuție și moarte. Dar noi credem cu tărie cele spuse de Isus: "Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin." (Mt 28, 18-20)

De aceea, în fața dificultăților cotidiene de tot felul care ne înconjoară, a atacurilor întețite împotriva vieții și a familiei, a morții și a suferinței celor apropiați și din întreaga lume, să fim nebuni pentru Cristos și să dăm mărturie curajoasă, bucuroasă și repetată că într-adevăr a înviat!

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire