MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Lumea e șocată: Cardinalii au ales un Papă catolic!
- 21 aprilie 2005 -

Acum câteva săptămâni, timp de vreo două zile, ochii unei mari părți a omenirii au fost ațintiți cu emoție asupra unei ferestre. Săptămâna aceasta, tot pentru vreo două zile, poate și mai mulți ochi au fost ațintiți tot cu emoție asupra unui horn. Când a văzut lumina stingându-se, lumea a știut: Papa a murit. Când a văzut fumul alb, lumea a știut din nou: avem un nou Papă. Sunt unele semne pe care le știm citi, dar din prea mult intelectualism, din cauza a prea multe ziare și a prea mult privit la televizor, semnele mai profunde ne scapă. Cu toată tehnologia de început de mileniu III, suntem la fel de analfabeți în a citi semnele timpului ca fariseii și saducheii pe care îi apostrofa Isus acum două mii de ani (Matei 16, 2-3).

Cu tot respectul pentru globalizarea importantelor evenimente de la Vatican, presa seculară s-a comportat... secular, cum altcumva?! După moartea Papei, presa "știa" totul: "Biserica este în haos!" Ciudat, dar cine a urmărit evenimentele îndeaproape a putut vedea că lucrurile au mers ca unse (în stil latin, nu bizantin). "Alegerea Papei este un proces extrem de complicat!" Într-adevăr, pentru cei care au probleme cu calcule aritmetice de genul două treimi din 115 Cardinali. "Papa Ioan Paul al II-lea a lăsat o Biserică divizată!" Cât de divizată este Biserica am văzut din durata Conclavului: 24 de ore au fost suficiente pentru alegerea noului Papă [1]. Și exemplele ar putea continua.

Cireașa de pe tort a venit odată cu alegerea Cardinalului Ratzinger ca al 265-lea Papă. După zile de calcule omenești, de presupuneri seculare legate de cine ar fi cel mai potrivit succesor la Vatican, de opinii "experte" și analize "profunde", în balconul Bazilicii San Pietro ghici cine apare? Se spune că cine intră în Conclav Papă, iese Cardinal. Dar iată că acum cine a intrat Papă în Conclav, a ieșit Papă! Prea mică surpriză pentru presa doritoare de senzațional și scandal... Așa că, pentru a nu rata subiectul, presa seculară și-a concentrat tirul asupra Papei Benedict al XVI-lea pe două fronturi: conservatorismul (vârf de lance) și tinerețea sa marcată de nazism (privită totuși cu înțelegere).

Făcându-se portavoce a unor grupuri rebele care se pretind catolice, presa și-a exprimat propria nemulțumire legată de alegerea noului Papă. Un jurnalist [2] rezuma cu ironie titlurile din presa seculară astfel: "Lumea e șocată: Cardinalii au ales un Papă catolic!" Mare surpriză, nu? Mulți așteptau probabil ca marți seara, la balconul Bazilicii San Pietro, după mult așteptatul "Habemus papam", să apară un Papă care, salutând mulțimea, să anunțe: "liber la prezervative! liber la avort! liber la orice vreți Dvs!" Unii au crezut că adevărurile promovate de Papa Ioan Paul al II-lea erau ale lui personale. Și că, dacă a murit, în criptă Cardinalii au pus și aceste adevăruri. Un nou Papă, noi adevăruri atunci! Ei bine, nu este așa. Oricât de surprinși ar fi unii, în fruntea Bisericii Catolice este un... catolic. Nu în virtutea fostei funcții de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței nu va face Papa Benedict al XVI-lea concesiile ce le speră unii. Nu, ci în virtutea faptului că este catolic. Pentru un catolic (și nu pentru un între-ghilimele-catolic), cuvântul divorț nu va exista niciodată; căsătoria va fi pe veci între un bărbat și o femeie; avortul va fi crimă oricum îl privești; hirotonirea va avea mereu condiția ca subiectul să fie bărbat; ș.a.m.d. Papa este Vicarul lui Cristos, iar adevărurile pe care le proclamă și apără nu vin de la el, ci de la Cel pe care el îl reprezintă pe pământ.

Înainte de Conclav s-au făcut zeci de supoziții despre cine ar trebui să fie următorul Papă. Dintre toate, una singură mi-a atras atenția. Spre rușinea mea nu mai îmi amintesc cine, dar respectivul spunea că Dumnezeu l-a ales în 1978 pe Karol Wojtyla, din Europa de Est, pentru a lupta cu problema estului: comunismul. Dar acesta a căzut. Este deci timpul pentru un Papă care să lupte cu problema vestului: relativizarea credinței. Și Dumnezeu a ales într-adevăr pe cineva din spațiu vestic, din Germania, care va lupta cu această problemă. Să ne rugăm pentru Pontiful Roman să ducă la bun sfârșit această luptă. Latino-americanii care își doreau un Papă de-al lor pot fi liniștiți: alegând un Papă european, Dumnezeu pare a ne spune că noi, cei din bătrânul continent, suntem într-o situație mai disperată decât cei din America de Sud. Ai milă Doamne de noi, că ne distrugem singuri, spiritual, moral, demografic!

Cu mult umor, un catolic [3] anunța că marți seara a apărut un nou medicament: B16! Papa Paul al VI-lea a recomandat lumii să ia Humanae Vitaemine. Mulți i-au ignorat sfatul, iar neluarea acestor vitamine este reflectată astăzi de numărul tot mai mic de copii. Acum Biserica propune noile pilule B16, care reunesc efectele Humane Vitaeminelor, precum și ale injecțiilor cu CV2 și IP2 (Beta-Karolten). Noul medicament este necesar pentru metabolismul spiritual al omului de astăzi. Indicație extrem de importantă: se ia fără apă! Medicamentul nu suportă diluări și este fără impuritățile eretice care se găsesc în majoritatea medicamentelor de pe piață. Deși unii au spus că B16 este greu de înghițit, testele au dovedit că nu este așa. Administrat zilnic, B16 ajută la o viață sănătoasă, cu adevărat sănătoasă. Medicamentul B16 este recomandat inclusiv copiilor, pentru creșterea spirituală. Atenție însă! Consumarea de B16 poate fi însoțită la unii de alergii. Contactați medicul ortodoxopedic pentru identificarea cauzei alergiei. După ce ați tratat-o, solicitați o doză întreagă de B16.

Cu speranța că ați gustat gluma cu B16, vă recomand și îmi recomand acest medicament! Fie ca Papa Benedict al XVI-lea să reușească în lupta împotriva bolii care se extinde din Occident în lumea întreagă. Fie ca noul Papă să ne insufle curajul de a mărturisi public ceea ce credem, fără să ne fie rușine că suntem catolici, și fără să facem compromisuri în materie de credință. Fie ca întotdeauna voia Domnului să se facă, nu a noastră, exprimată la colț de stradă, de biserică, sau de studio tv.

Radu Capan
www.capan.ro

 

Note
[1] Cardinalul Joachim Meisner declara presei chiar în seara de după alegerea noului Papă, că alegerea s-a făcut repede, din doar patru runde de vot. "A fost fără război electoral și fără propagandă. Pentru mine a fost un miracol."
[2] Gerard Backer, The Times, "Shock! New Pope a Catholic", 21 aprilie 2005
[3] Jeff Miller, "Now with B16!", cu aluzie la Papa Benedict al XVI-lea (B16); la enciclica "Humanae Vitae", despre reglementarea nașterilor; la Papa Ioan Paul la II-lea (IP2); și la Conciliul Vatican II (CV2)

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire