MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Cum ați vrea să fiu?
- 15 aprilie 2004 -

În predica din Joia Mare, un preot, vorbind despre preoție, afirma următoarele: "Cât de ușor lumea critică preotul! Dacă e tânăr, nu are experiență. Dacă e în vârstă, ar trebui să iasă la pensie și să plece. Dacă ține la disciplina Bisericii e prea sever. Dacă e mai îngăduitor, strică obiceiurile și datinile. Dacă face lucrări la biserică, înseamnă că are bani. Dacă nu face lucrări la biserică înseamnă că e comod...."

Câtă dreptate are acest preot! În fiecare zi ne lovim de neînțelegere, de critici, de nemulțumiri. Oare când vom reuși să mulțumim noi pe toată lumea? Și nu mă refer aici numai la preoți, ci la orice om: tată, mamă, director, vecin, om de pe stradă, etc...

Dacă te rogi prea mult, ești întrebat dacă nu mai ai și altceva de făcut. Dacă mai lași loc și pentru altceva ești întrebat de ce nu te rogi.

Dacă te rogi în public ești acuzat că ești fariseu. Dacă te rogi doar în camera ta, se spune că nu dai exemplu bun și la alții.

Dacă dai de pomană, poți fi acuzat că ești risipitor. Dacă nu dai de pomană poți fi acuzat că ești zgârcit.

Dacă predici pe înțelesul poporului, ești prea simplist și superficial. Dacă predici mai teologic, ești prea înalt și nu te înțelege lumea.

Dacă stai de vorbă cu toată lumea ești prea vorbăreț. Dacă nu prea stai de vorbă cu alții ești orgolios și taciturn.

Dacă îți vizitezi prietenii, îți place să deranjezi mereu. Dacă nu-ți vizitezi prietenii, nu știi să faci comuniune.

Dacă ai încredere în ceilalți, nu ești autoritar. Dacă vrei să trasezi sarcini exacte pentru cei din jur, ești prea exigent și autoritar.

Și am putea continua cu asemenea exemple. Dar oare trebuie ținut cont de ce spun alții? Oare gura lumii trebuie să fie pentru noi reperul vieții noastre? Am trei motive să spun că nu.

Mai întâi Isus a spus: "Vai vouă dacă vă vor vorbi oamenii de bine!" În al doilea rând mă întreb: oare părerea lumii trebuie să fie reperul nostru de comportament? Oare sfinții au ținut cont de ce spun cei din jur? Dacă reperul nostru este Cristos, Evanghelia și sfinții, atunci părerile celorlalți nu ar mai trebui să ne facă să suferim sau să ne creeze complexe. În al treilea rând cred că nici Dumnezeu nu reușește să fie pe plac tuturor.

Se spune că trei oameni erau în biserică și se rugau. Toți trei cereau lucruri care îi interesau pe ei. Primul, crescător de animale, avea mult fân cosit pe câmp și cerea ca mai multe zile (măcar o săptămână) să fie soare puternic ca să i se usuce fânul. Al doilea era agricultor și tocmai plantase o suprafață mare cu varză. Tare ar fi dorit ca măcar trei zile să ploaie ca să i se prindă noile plante. Al treilea pleca într-o călătorie cu corabia și ar fi avut nevoie de vânt prielnic ca să poată înainta cu succes în larg. Dumnezeu a ascultat cererile lor, dar nu putut să împlinească decât una din cereri. Cu siguranță doi din cei trei tare s-au mai supărat pe Dumnezeu pentru că nu le-a împlinit cererile!

Plecând de la aceste considerații, mă gândesc la istoria părintelui Ioan Vianney. Într-o zi a primit două scrisori. În prima, un om răutăcios îl jignea într-un mod grosolan pe parohul de Ars: "Ești cel mai mare mincinos, nici nu știi să vorbești, ești un înapoiat, înșeli lumea,..." și multe alte lucruri neplăcute și neadevărate. În a doua, o persoană convertită la Ars, cu mult bun simț și cu recunoștință, îi scria: "Părinte, am rămas impresionată de tot ce am văzut la Ars. M-ați impresionat prin cuvintele dumneavoastră minunate, care veneau din inimă; am văzut cu câtă bucurie vine lumea și vă caută pentru spovezi. Pot să vă spun că am văzut în dumneavoastră cu adevărat pe omul lui Dumnezeu, am văzut un sfânt...!" Părintele Vianney le-a citit pe amândouă, le-a așezat apoi pe masă și a spus cu calm: "Prima nu mi-a luat nimic, iar a doua nu mi-a dat nimic."

În concluzie, oare cum ar trebui să mă comport ca să-i mulțumesc pe toți? Eu încă nu știu...

pr. Iosif Dorcu
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire