MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

"Bucurați-vă mereu în Domnul!"
- 30 aprilie 2012 -

Iată cuvintele cu care Cristos cel înviat le încurajează pe femeile mironosițe: "Dar iată că le-a întâmpinat Isus, și le-a zis: «Bucurați-vă!» Ele, apropiindu-se, I-au cuprins picioarele, și I s-au închinat" (Mt 28, 9).

Bucuria este și tema aleasă de Sf. Părinte pentru cea de XXVII-a Zi Mondială a Tineretului, sărbătorită în acest an în 1 aprilie: "Bucurați-vă mereu în Domnul!" (Fil 4, 4)

Când suntem fericiți, nu e nevoie să fim îndemnați să ne bucurăm - e o trăire spontană. Doar când resursele omenești de bucurie sunt epuizate ori când condițiile îi sunt contrare pare justificat un astfel de îndemn.

Chiar și cu acest imbold, cum să te bucuri când tocmai ți-a murit o rudă apropiată ori cel iubit nu mai vrea să știe de tine ori când ți-ai pierdut serviciul ori ești bolnav? La ce fel de bucurie suntem de fapt chemați?

Isus, iar mai apoi Sf. Pavel, nu ne cheamă să ne stârnim în inimi un sentiment. Doliul și suferința sunt o reacție naturală necesară în această vale de lacrimi și nu trebuie înăbușite. Bucuria la care suntem chemați (Gr. chara) are ceva din consistența voinței, care ne mobilizează zi de zi să atingem acel "mereu", dar și din gratuitatea și diafanul harului (Gr. charis).

Cuvintele-cheie în îndemnul adresat Filipenilor sunt "în Domnul". Doar El poate fi originea și ținta acestei bucurii - efort și totodată dar - căci nici o altă sursă omenească nu are atributele eternității. Suntem chemați, prin urmare, să ne pătrundem tot mai mult de profundul adevăr că Isus ne-a creat din iubire, tot din iubire a murit și a înviat pentru noi, și plin de iubire ne așteaptă în veșnicie.

Când a înviat din morți, cu moartea a călcat moartea adusă de păcat, odată pentru totdeauna. Răul, suferința, lacrimile au fost astfel învinse odată pentru totdeauna. Nu suntem singuri, viața are un sens, sensul dat de iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru unul fiecare dintre noi. Ce motiv mai puternic de a ne bucura putem avea?

Fericita Maică Teresa de Calcutta spunea: "O inimă bucuroasă este rezultatul normal al unei inimi care arde de iubire." Să-L rugăm pe Cel Care este Iubirea însăși să ne aprindă inima de iubire și să ne învețe cum să-L iubim zi de zi în aproapele de lângă noi! Cristos a înviat!

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire