MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Ce-ar fi dacă...?
- 27 februarie 2012 -

Ne aducem probabil cu toții aminte cunoscutul cântec Imagine (1971) al lui John Lennon, ale cărui prime cuvinte sunt acestea: "Imagine there's no heaven..." (în traducere liberă, "Ce-ar fi dacă n-ar fi niciun rai?"). Lăsând deoparte motivația autorului și contextul în care a fost compus cântecul, întrebarea rămâne de interes.

Cum ar fi lumea fără Rai, fără Iad, fără religie? Am trăi cu toții într-un etern prezent, uniți, fără conflicte și războaie? Întrebarea lui Lennon nu este nouă: după pierderea raiului, Cain se întreba despre rostul lui Dumnezeu în viața lui, precum și oamenii care au început turnul Babel, pentru a da doar două exemple mai cunoscute.

În vremuri mai apropiate de noi, nu au lipsit proponenți de calibru ai întrebării, precum Nietzsche și Marx, dar și conducători care n-au rămas la nivel teoretic, ci care au impus soluții foarte "practice" de a trăi ca și cum deasupra noastră n-ar fi decât cerul senin: Stalin, Hitler și Mao...

Raiul pe pământ este o utopie care poate deveni foarte periculoasă când devine politică de stat ori atitudine dominantă. Pentru că omul nu poate trăi fără un dumnezeu. Când nu-l are în inimă pe Cel adevărat, în a Cărui imagine a fost creat, omul recurge la surogate: putere, bani, sex și alți idoli, care, deși nu-i umplu inima, reușesc să-l amăgească o vreme.

Este adevărat că au existat războaie în numele credinței, chiar al crucii, și nu puține. Este iarăși adevărat că slujitorii altarului nu sunt întotdeauna la înălțimea chemării lor și-i pot scandaliza pe cei mici din jurul lor. Dar asta nu înseamnă că Isus a fost un nebun ori un mincinos, cum Îl acuzau unii din contemporanii Lui, că Raiul și Iadul sunt niște invenții popești.

Să nu lăsăm aceste excepții negative să ne întunece orizontul. Existența lui Dumnezeu este o problemă de viață și de moarte. De viața ori moartea veșnică. Cum ar arăta lumea fără Dumnezeu? Să ne închipuim o lume fără Maica Domnului... O lume fără Maica Vieții, fără Regina Păcii și Apărătoarea creștinilor... Ar mai exista o astfel de lume?

Ori o lume fără Sf. Nicolae, fără Sf. Ioan Crisostomul, fără Sf. Benedict, fără Sf. Francisc de Assisi, fără Sf. Anton de Padova, fără Sf. Toma de Aquino, fără Sf. Tereza de Lisieux, fără Fericita Maică Teresa de Calcutta, fără Fericitul Ioan Paul al II-lea, pentru a aminti doar câteva nume mai cunoscute din oștirea zecilor de mii de sfinți. O lume fără universități, fundate în majoritate de către Biserică, o lume fără catedrale și biserici, fără spitale...

Sfinții au putut da roadele pe care le-au dat tocmai pentru că, ținându-și privirea țintă la Isus, s-au lăsat folosiți de El ca instrumente ale iubirii Lui. O lume fără ei nu e un vis după care să suspinăm, ci un coșmar infernal. De care să ne ferească Dumnezeu!

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire