MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

"Foc am venit să aduc..."
- 25 octombrie 2011 -

"Îndrăzniți să fiți sfinți arzători, în ai căror ochi și inimi strălucește iubirea lui Cristos și care, în această lume, duc lumină lumii." Cine mai îndrăznește, într-o lume atât de ticăloșită, în care motivele de speranță par zi de zi tot mai puține, să rostească un astfel de îndemn? Nimeni altul decât Sf. Părinte Benedict al XVI-lea, într-o chemare adresată tinerilor adunați la Freiburg în 24 septembrie a.c.

Lumea de azi îi îndeamnă pe tineri să se "bucure de viață", să nu-și refuze nimic, să trăiască într-o goană nebună după "plăcere" - recunoașteți limbajul reclamelor care ne inundă din toate părțile? Logic ar trebui ca tinerii care urmează aceste sugestii să fie tot mai fericiți și mai împliniți, dar parcă niciodată n-au fost mai debusolați și mai disperați tinerii decât în zilele noastre când mulți, prea mulți, își pun capăt zilelor.

Sub pretextul de a oferi libertatea, lumea îi ispitește pe tineri să nu aibă alt punct de referință decât propriul eu: "doar eu am dreptate, mie mi se cuvin toate, eu trebuie să fiu ascultat primul, etc." Dar un astfel de program de viață, chiar dacă, pe termen scurt, poate părea raiul pe pământ, conduce, paradoxal dar cu pași siguri, la plictisire și chiar la sufocare interioară, căci este în noi o chemare spre alte zări decât orizontul inevitabil limitat al propriilor capricii.

Este ceea ce descoperă meteorologul Phil Connors (interpretat magistral de Bill Murray) în filmul Ziua marmotei (Groundhog day, 1993): când, în mod inexplicabil, ajunge să retrăiască, în mod repetat, aceeași zi, la început caută să-și satisfacă toate poftele (mâncare, bani, aventuri amoroase); dar ziua continuă să se repete, iar la un moment dat toate plăcerile, repetate la nesfârșit, ajung să-l sufoce; singura scăpare din acest cerc vicios i se pare să-și ia viața, așa că se sinucide, zi de zi, în diferite feluri. Dar, odată ajuns la acest sfârșit - în mod simbolic moartea "omului vechi" -, descoperă alte plăceri, care îl scot din egoismul lui feroce și care, cum n-ar fi crezut, nu-l plictisesc, ci-i dau o împlinire nemaiîntâlnită până atunci: are grijă de un bătrân vagabond, le schimbă unor bătrâne roata la mașină, îl salvează pe un copil care cade dintr-un copac; învață să cânte la pian, să sculpteze, descoperă noi autori. Când, la fel de inexplicabil după cum începuse, ciclul aceleiași zile se întrerupe, Phil Connors este un alt om: capabil să iasă din sine și să iubească.

Chemarea Sf. Părinte este tocmai spre acel orizont nebănuit care se întrezărește când omul încetează să mai fie absorbit de propria-i importanță: o lume în care omul este fericit nu pentru că este în centrul ei, ci pentru că Îl cunoaște și se descoperă iubit de către Cel Care este adevăratul ei Centru. Această prietenie dintre om și Creatorul lui se numește sfințenie.

Dar nu o sfințenie a culmilor ascezei, de admirat, însă imposibil de urmat, ci o relație intensă, exigentă, care se trăiește zi de zi. Sf. Părinte continuă: "Dragi prieteni, pe Cristos nu îl interesează atâta de câte ori în viață șovăiți și cădeți, ci mai degrabă de câte ori, cu ajutorul Său, vă ridicați din nou. Nu cere acțiuni extraordinare, ci dorește ca lumina Sa să strălucească în voi. Nu vă cheamă pentru că sunteți buni și desăvârșiți, ci pentru că El este bun și dorește să vă facă prietenii Săi. Da, voi sunteți lumina lumii pentru că Isus este lumina voastră. Voi sunteți creștini nu pentru că realizați lucruri deosebite și extraordinare, ci pentru că El, Cristos, este viața voastră, a noastră. Voi sunteți sfinți, noi suntem sfinți, dacă lăsăm să lucreze Harul Său în noi".

Să ne lăsăm și noi, tineri de toate vârstele, înflăcărați și consumați de lumina Lui, iar întunericul se va împuțina!

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire