MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Memento mori
- 16 octombrie 2008 -

"Băiete, pregătește-te: vei muri peste o săptămână." De sărbătoarea Sf. Padre Pio, 23 septembrie, un prieten al meu a citit aceste cuvinte într-o biografie a sfântului. [1]

Ele îi erau adresate unui tânăr jandarm pe care Padre Pio l-a îndemnat să meargă acasă să se pregătească de moarte. Zguduitoare cuvinte, mai ales când ești în floarea vârstei și sănătos!

La început, prietenului meu, ca și tânărului soldat, parcă nu-i venea să creadă că despre el este vorba; dar, odată trecut primul șoc, a început să se pregătească: s-a dus a doua zi să se spovedească, le-a scris părinților o scrisoare-testament, și-a pus ordine în lucruri. Poate vorbele lui Padre Pio nu i se adresau și prietenului meu, dar cine ar vrea să-și riște veșnicia și să nu profite de acest dar deosebit, oricât ar fi de cutremurător, de a-și cunoaște ziua morții?

Prietenul meu era catolic practicant și făcuse câteva "fapte bune" de o oarecare amploare. Dar, după cum ne amintește Sf. Pavel (1 Cor 4, 7), ce avem ce să nu fi primit? Nu este întreaga noastră viață, de la început până la sfârșit, un dar gratuit pe care nu l-am putea niciodată merita?

Cu toții ne temem de moarte, probabil pentru că în fundul sufletului o resimțim ca străină de destinul nostru adevărat: moartea a intrat în lume odată cu păcatul, noi însă am fost creați pentru viața veșnică. Această viață veșnică o așteptăm oridecâteori ne rugăm "vie împărăția Ta". Sf. Tereza de Lisieux spunea într-o scrisoare cu câteva luni înainte de a muri: "Nu mor, ci intru în viață."

Dumnezeu, în bunătatea Lui nemărginită, nu vrea ca moartea să ne găsească nepregătiți. De aceea, ca un dascăl mărinimos, ne-a dat dinainte întrebările la care vom fi chemați să răspundem la Judecată (Mt 25, 31-46). Ele pot fi sintetizate într-una singură: cum M-ați iubit în frații Mei?

Monseniorul Ghika are un gând despre pregătirea pentru moarte: cine nu se mortifică, va muri prost. Ce sunt micile mortificări care ne stau la îndemână fiecăruia decât omorârea, puțin câte puțin, în fiecare zi, a viciilor și slăbiciunilor noastre?

Sfânta Gianna Molla se ruga în fiecare zi câte o "Bucură-te, Marie" tocmai pentru acest scop: acela de a muri bine. Astfel, când a fost să aleagă între fetița ei ce urma să se nască și propria-i viață, a găsit puterea să aleagă fără ezitare viața copilei, iar ea însăși a murit la scurtă vreme o moarte de sfântă.

Tânărul jandarm a murit după cum îi prezisese sfântul. Prietenul meu a așteptat cu strângere de inimă seara zilei de 30 septembrie, când i s-ar fi împlinit sorocul, dar dimineața zilei următoare l-a găsit în viață. Să fi fost totul o glumă din partea lui Padre Pio? Cu siguranță nu! După cum mi-a povestit după aceea, prietenul meu avea mare nevoie de acest semnal de alarmă ca să înceapă să-și îndrepte viața. Nu știm când Dumnezeu ne va chema la El. Să ne pregătim de pe acum!

[1] R. Allegri, Padre Pio - omul speranței, tr. de L. Alexandru, Cluj-Napoca: Casa de editură Unitas, 2001 (accesibilă și la următoarea adresă: http://profamilia.ro/sfinti.asp?padrepio).

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire