MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Nu, mulțumesc!
- 25 aprilie 2008 -

În 16 aprilie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat rezoluția 1607/2008 [1] prin care Consiliul Europei invită statele membre, printre altele, "să garanteze femeilor exercitarea efectivă a dreptului lor la acces la avort sigur și legal" (7.2) și "să introducă educație sexuală și a relațiilor obligatorie pentru tineri (printre altele, în școli), în raport cu vârsta, cu respect față de sex[ul tinerilor], pentru a evita sarcinile nedorite (și, prin urmare, avorturile)" (7.7).

Textul rezoluției este confuz și contradictoriu, pentru că una din invitații este ca statele membre să "le permită femeilor libertatea de alegere și să le ofere condițiile pentru o alegere liberă și elucidată, fără să promoveze avortul în mod deosebit" (7.3). Tehnica jumătăților de adevăr este străveche, iar autorul ei se numește Tatăl minciunii (v. Io 8, 44).

În marea majoritate a țărilor membre ale UE avortul este deja, din păcate, legal (cu excepția lăudabilă a Maltei, unde avortul nu este permis sub nicio formă; Irlanda, Polonia, Portugalia și Spania au anumite restricții). România, deși o țară preponderent creștină, a liberalizat în 1990 accesul la avort, an în care s-au înregistrat oficial aproape un milion de avorturi! De atunci continuăm să fim "fruntași" la omorât propriii copii!

Cui îi folosește atunci o astfel de rezoluție? Beneficiarul este unul singur: Cel Rău, "ucigaș de oameni de la început" (Io 8, 44), care va continua să lupte împotriva neamului omenesc până la sfârșitul veacurilor. Doar el poate să-i amăgească pe oameni să creadă că avortul e un drept, și încă unul mai presus de dreptul la viață al copiilor nenăscuți!

Cum s-a ajuns la votarea unei astfel de rezoluții? Din cei 318 membri ai Adunării Parlamentare, doar 185 au fost prezenți; dintre aceștia 102 au votat pentru, 69 contra, iar 14 s-au abținut. Această situație, în care mai puțin de o treime din votanții de drept adoptă totuși o rezoluție, arată clar că democrația nu este un sistem perfect, ci unul perfectibil. Mijlocul cel mai eficient pentru perfecționarea democrației este rugăciunea susținută pentru politicieni. În plus, trebuie să conștientizăm că nu tot ceea ce ne parvine în ambalaj european este adevărat, bun și frumos.

Cât privește educația sexuală obligatorie, ea încalcă dreptul părinților de a fi primii educatori ai copiilor lor și de a refuza conținuturi pe care le consideră dăunătoare. Ea se aseamănă îngrijorător de mult cu educația politică obligatorie din timpul comunismului.

Ce e de făcut? Rezoluția 1607/2008 nu este obligatorie pentru statele membre și rămâne, din fericire, doar o invitație. Prin urmare, țările europene care nu doresc să se sinucidă nu vor da curs acestei invitații, ci vor continua să lupte la nivel național și internațional pentru apărarea vieții. Să ne arătăm așadar vrednici de o asemenea înaltă misiune, căci ocaziile nu lipsesc: în primul rând în propria familie, pe stradă, la școală, la locul de muncă, în spitale, la biserică, în parlament, la televiziune, radio, etc.

Convingerea noastră că binele va învinge vine de la Cel Care S-a dat pe Sine pentru viața lumii și Care ne-a spus: "Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!" (Io 16, 33)

 

Notă
1. Textul poate fi consultat în ediția sa provizorie aici.

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire