MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Cadou de Crăciun
- 21 decembrie 2006 -

Celebrul cântăreț Harry Belafonte are un foarte frumos cântec de Crăciun, "Băiatul Mariei" (Mary's Boy Child), din care iată o strofă: "Auzi, ascultă acum îngerii cântând, / Un Rege azi s-a născut, / Iar omul va trăi în veci/ Slavă zilei de Crăciun" (Hark, now hear the angels singing/ A newborn King today/ And man will live forevermore/ Because of Christmas day").

Cum ajunge omul la viața veșnică datorită Crăciunului? Potrivit unei etimologii, "Crăciun" vine din incarnatio, "întrupare", adică Dumnezeu cel Atotputernic Se face trup omenesc. De ce? Pentru ca prin viața Lui să răscumpere omenirea care, prin păcatul strămoșesc moștenit al lui Adam și al Evei, cât și prin cele individuale, și-a pierdut nemurirea și și-a câștigat plata păcatului, pedeapsa veșnică. Isus ne spune: "Eu am venit ca să aibă viață și s-o aibă din plin" (Io 10, 10).

Prin urmare, prețul vieții noastre veșnice este viața lui Isus dată pentru noi. În icoanele bizantine ale nașterii, Pruncul este învelit, ne spun specialiștii, ca un mort, nu ca un nou-născut, iar ieslea este un paralelipiped, ca un mormânt, o prefigurare a morții de pe Calvar.

O mamă își îndemna copiii, pe Ștefana și pe Dan, să facă un cadou de Crăciun din jucăriile lor unor copii mai săraci decât ei. Dan, mai mic, a dat un câine, dar se codea să dea și leul cel verde, care-i plăcea mult. Ștefana a împărțit și ea din păpuși, dar, văzând jucăriile strânse, a zis: "Nu sunt destul de frumoase. De ce să le ținem noi pe cele mai frumoase, iar lor să li le dăm pe celelalte?" Așa că a luat păpușa cea frumoasă, pe care tocmai o primise de la grădiniță, și a pus-o în pachetul pentru copii.

Un călugăr ioanit predica așa în ajunul Crăciunului: "Știți care este cadoul cel mai de preț pe care I-l putem face Pruncului Isus? Păcatele noastre." După un moment de tăcere, a explicat: "Da, păcatele noastre. Să nu ne mirăm! Cadoul cel mai prețios este lucrul la care ținem cel mai mult, iar păcatele noastre sunt cele la care ținem cu dinții, nu vrem să renunțăm la ele cu adevărat. Isus nu are nevoie de banii, de dulciurile, de cadourile de tot felul pe care le dăm bucuroși. El ne vrea inima, dar nu poate să-și facă sălaș în ea decât dacă e curățată de păcate."

Eu ce cadou vreau să-i fac Pruncului Isus?

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire