MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Rozarul
- 19 octombrie 2006 -

În cele cinsprezece promisiuni către cei care recită rozarul încredințate Sf. Dominic, Sfânta Fecioară spune: "Veți obține tot ceea ce veți cere de la mine prin recitarea rozarului" (11).1

Un exemplu concret al puterii rozarului este victoria creștinilor conduși de Don Juan de Austria asupra flotei turcești în 7 octombrie 1571 la Lepanto. Sfânta Fecioară, invocată prin intermediul rozarului, nu a întârziat să își onoreze promisiunea, iar astăzi o comemorăm în calendarul latin ca Regină a Rozarului în 7 octombrie.

Poate o șoaptă încornorată se face auzită: "Chiar tot?" Răspunsul ni-l dă Isus: "Și toate cele pe care le veți cere în rugăciune crezând, le veți primi" (Mt 21, 22). Oare cu cât mai mult este adevărat acest îndemn, când o invocăm ca mijlocitoare pe Maica Domnului? Cum ar putea Fiul să-i refuze ceva Mamei Lui?

Nenumărate sunt convertirile datorate acestei rugăciuni care ne aduce în fața ochilor sufletești viața lui Isus și a Mariei, o rugăciune care, împreunând "Tatăl nostru" și "Bucură-te, Marie", comune catolicilor și ortodocșilor, ar putea deveni o punte de legătură între aceste biserici surori.

Cei implicați activ în lupta împotriva avortului relatează că cele mai puternice efecte în această bătălie cu moartea care decimează din plin și România, le-au avut când s-au rugat rozarul în fața clinicilor unde se făceau avorturi.

Am avut privilegiul de a vedea un rozar făcut din... pâine în închisoare de către bunicul meu. Atunci când rația de pâine era de 150 g pe zi, să-ți iei din acest puțin pentru a-ți face un rozar, a cărui descoperire la percheziție îți putea aduce zile de izolare, "pâinea noastră cea de toate zilele" - pe care o țineai în mână rugându-te - căpăta alte semnificații.

Poate ne e greu să dedicăm în fiecare zi douăzeci-douăzeci și cinci de minute pentru a ne ruga un rozar întreg. Dar cinci minute pentru o decadă sunt la îndemâna oricui. Iar beneficiile acestei rugăciuni în familie sunt neprețuite, așa cum amintea Fericita Maică Tereza de Calcutta: "Familia care se roagă împreună, rămâne împreună."

O altă promisiune extraordinară a Maicii noastre sună așa: "Voi elibera din purgator pe cei care au fost devotați rozarului" (9). Cum vom putea aprecia vreodată acest dar neprețuit?

În încheiere, cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea Apostolică "Rosarium Virginis Mariae" (16 octombrie 2002): "Privesc spre voi toți, frați și surori de orice condiție socială, spre voi, familii creștine, spre voi, bolnavi și bătrâni, spre voi, tineri: luați din nou în mâini cu încredere rozariul, redescoperindu-l în lumina Scripturii, în armonie cu liturgia, în contextul vieții de zi cu zi."

[1] Pentru lista completă, vezi rosarycreations.com/rosarypromises.htm

Andrei Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire