MEDITAȚII 

Reflecția săptămânii

Inapoi la cuprins

Suflete de copil
- 23 octombrie 2003 -

În urma cu câteva săptămâni un coleg de-al meu celebra undeva o liturghie de început de an școlar. La ofertoriu a venit un grup de copii purtând fiecare câte ceva. Printre ei era și unul de la grădiniță de vreo patru anișori. Purta în mână o lumânare. Îi dă părintelui lumânarea. Apoi, cu o naturalețe copleșitoare și, fără să se sfiască, îl întreabă pe preot: "Dar pe tine cum te cheamă?" Părintele a rămas parcă fără cuvinte în fața unei asemenea banale și totuși curajoase și sincere întrebări. I-a spus simplu: "Pe mine mă cheamă părintele Mihai." Dar a rămas marcat de întrebare. Părintele a venit acasă și ne-a povestit întâmplarea. Ascultându-l, parcă toți l-am îndrăgit pe acest copilaș, fără să-l fi văzut vreodată, pentru naturalețea lui. Mai apoi am povestit și eu altora acest episod. Și încă cu mare plăcere am făcut din acest copilaș un erou. Oare de ce? Pentru că în acest copilaș domnea simplitatea, sinceritatea, coerența și naturalețea, virtuți unanim apreciate. Lui nu i-a fost frică de nimic. Nici măcar nu s-a gândit: "Oare ce-o sa zică lumea?" Prin gestul și întrebarea copilașului vedem parcă afirmația lui Isus: "De nu veți deveni ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor."

În această lună eu sunt marcat de două persoane, de două sfinte care poartă același nume: Sfânta Tereza a Pruncului Isus și Sfânta Tereza de Calcutta. Ambele au trăit în aceeași măsură acest citat: "De nu veți deveni ca pruncii nu veți intra în împărăția cerurilor". Mai mult, sunt două sfinte pe care și eu și orice creștin poate să le imite foarte ușor.

Eu știu că nu voi putea predica niciodată ca Sf. Ioan Gura de Aur, nu voi fi teolog ca Sf. Augustin sau Sf. Toma, nu voi reuși să fiu martir ca Sf. Laurențiu sau ca Sf. Lucia, nu voi putea să trăiesc sărăcia ca Sf. Francisc, nu voi face minuni ca Sf. Anton, nu voi avea stigmate ca Sf. Gema Galgani, nu voi putea citi în suflete ca Sf. Padre Pio, nu voi fonda mănăstiri ca Sf. Tereza de Avila, dar voi putea trăi simplitatea și dăruirea acestor două sfinte.

Amândouă aceste sfinte au ceva din sinceritatea acelui copilaș, amândouă au trăit pur și simplu evanghelia, dar într-un mod total și coerent. Nici una nu a realizat lucruri imposibile sau pe care noi nu le-am putea înfăptui, dar au excelat în a-i iubi pe ceilalți, lucruri la îndemâna oricui.

Amândouă aceste sfinte au excelat în sinceritate și coerență, două valori de care azi mulți se tem. Sau sunt considerate anacronice și desuete pentru tipurile moderne. Auzim adesea expresii, care denotă o frică de sinceritate și de coerență, de genul acesta: "dacă sunt sincer, mă iau alții de fraier", sau "nu se poate azi să nu minți chiar deloc..." sau "evanghelia trebuie interpretată, nu luată chiar întocmai". Și totuși, toată lumea acceptă și apreciază persoanele sincere și coerente. Drept dovadă, în lumea noastră de azi, putem vedea cât de mult sunt iubite și apreciate aceste două sfinte. Vedem că sunt apreciate nu numai de creștini, ci de orice om de bună credință. Ne plac tuturor prietenii sinceri și suferim când ne simțim înșelați în așteptări. Aplaudăm la scenă deschisă persoanele a căror viață e un discurs coerent, dar detestăm toți prefăcătoria și fariseismul la orice nivel.

Aceste două sfinte prin simplitatea și coerența lor parcă vor să ne spună: "Ceea ce am făcut noi, puteți face foarte ușor și voi". Aceste două modele excepționale (care n-au realizat lucruri excepționale) sunt ca un strigăt în lumea noastră complicată și prea nesinceră: "Vai vouă fariseilor!... vai vouă descurcăreților!..." dar și "Fericiți cei curați cu inima!... De nu veți deveni ca pruncii nu veți intra în împărăția cerurilor!"

Vai, ce frumoase, copleșitoare până la lacrimi, sunt ființele sincere și pline de simplitate: copilul cu lumânarea, Sfânta Tereza a Pruncului Isus, Sfânta Tereza de Calcutta!

pr. Iosif Dorcu
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire