MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul XXX

SĂ CEREM AJUTORUL LUI DUMNEZEU,
AȘTEPTÎND CU ÎNCREDERE
RECĂPĂTAREA HARULUI PIERDUT

1. Fiul meu, Eu sînt Domnul care dau tărie în ziua amărăciunii (Nahum 1, 7). Nu te sfii să vii la mine, ori de cîte ori te vei afla la strîmtorare. Ceea ce stînjenește cel mai mult primirea mîngîierii cerești e faptul că nu te grăbești cu rugăciunea. Într-adevăr, mai înainte să-mi cazi mie în genunchi, încerci ici și colo, alte alinări, ușurare în lucruri din afară, și toate fără rost; pînă cînd înțelegi că Eu sînt cel ce izbăvește pe cei ce-și pun nădejdea în mine, și că, în afara mea, nu este ajutor puternic, nici povață bună, nici tămăduire temeinică. Iar după ce sufletul își revine, după furtună, întremează-te în lumina îndurării mele, căci sînt alături de tine (zice Domnul), gata nu numai să refac totul în întregime, dar din belșug să adaug și prisos, pe deasupra.

2. Doar nu-ți închipui că ar fi ceva cu neputință pentru mine, sau că m-aș putea asemui cu cei ce zic una și fac alta. Unde ți-este credința? Fii stăruitor și tare. Fii răbdător și dîrz: alinarea va veni la timpul potrivit. Așteaptă-mă, nu te îndoi, căci iată, vin. Și Eu însumi voi fi tămăduirea ta. Ceea ce te îndurerează e ispita; spaima fără pricină e ceea ce te înfricoșează. Dar ce rost are să fii frămîntat de cele viitoare? doar pentru a adăuga tristețe peste tristețe? Ajunge zilei răutatea ei (Mt 6, 34). Zadarnic și fără rost e să te tulburi sau să te bucuri pentru lucruri ce vor să se întîmple în viitor: căci poate nu se vor întîmpla niciodată.

3. E lucru firesc ca omul să se lase ademenit de închipuire, dar este semnul sufletului slab să se lase prins prea lesne în capcana de amăgiri a vrăjmașului. Pentru dușman e totuna dacă ademenirea și nălucirea au vreun temei adevărat, sau sînt scornire curată; dacă te prinde în mreji și te trîntește la pămînt amăgindu-te cu lucruri de bine, sau dacă te înșeală cu groaza de cele viitoare. Crede în mine și nu te îndoi de oblăduirea mea. Atunci cînd ți se pare că ești departe de mine, deseori se întîmplă să fiu chiar mai aproape ca niciodată. Cînd te vezi cu totul pierdut, deseori ești tocmai aproape de a dobîndi vrednicii de seamă. Totul nu-i pierdut numai fiindcă ți se întîmplă un lucru potrivnic. Nu trebuie să judeci lucrurile după părerea unei clipe, și nici să te lași abătut de povara unei greutăți, oricare ar fi ea, ca și cînd s-ar fi stins orice licărire de nădejde.

4. Nu te socoti pradă părăsirii, chiar dacă, pentru un timp, îți trimit, cînd și cînd, o încercare, ori dacă îți lipsesc vremelnic inima de mult dorita mîngîiere; nu altul este drumul care duce la împărăția cerurilor. Și, fără îndoială, ție - ca și tuturor slujitorilor mei - îți este mai de folos să te oțelești înfruntînd potrivniciile, decît, huzurind fără griji, să-ți meargă toate după placul inimii. Eu văd pînă în adînc toate gîndurile omului: prielnic pentru mîntuirea ta este să fii, din cînd în cînd, lăsat și fără dezmierdare și alinare; ca nu care cumva să te încumeți să gîndești lucruri mari despre tine, lăudîndu-te cu isprăvile săvîrșite și cu ceea ce nu-i al tău. Orice am dat pot lua și înapoi; și tot ce am luat pot înapoia cînd vreau.

5. Ori de cîte ori dau, al meu e darul; ori de cîte ori iau îndărăt, nu dintr-ale tale iau: căci a mea e toată dăruirea bună și tot darul desăvîrșit (Iac 1, 17). Dacă încredințez umerilor tăi jugul vreunei poveri sau al împotrivirii, nu cîrti, nu te întuneca și nu pune la inimă; pe loc aș putea să ridic apăsarea oricărei greutăți, prefăcînd sarcina ta în bucurie. Sînt însă drept, iar tu îmi datorezi recunoștință multă, tocmai pentru că săvîrșesc ceea ce săvîrșesc în tine.

6. Judecînd drept și potrivit cu adevărul, n-ar trebui niciodată să te lași copleșit de întristare atunci cînd ai de înfruntat o greutate, ba dimpotrivă, ar trebui să te bucuri și să-mi mulțumești: mai mult, s-ar cădea să te bucuri văzînd că nu te cruț și te călesc prin suferință. Precum m-a iubit pe mine Tatăl și Eu vă iubesc pe voi (In 15, 9), am spus ucenicilor mei: nu i-am trimis, iată, la bucurii vremelnice, ci la luptă aspră; nu la onoruri, ci la sudalme și dispreț; nu la huzur, ci la caznă; nu la odihnă, ci la strînsul unui belșug de roade prin răbdare. Ține bine minte, fiul meu, aceste cuvinte.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire