MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea III: Despre mîngîierea lăuntrică

Capitolul VI

CĂLIREA CELUI CE IUBEȘTE CU ADEVĂRAT

1. Fiul meu, iubirea ta nu-i îndeajuns de puternică și de luminată.

2. Pentru ce, Doamne?

3. Pentru că, iată, la cea mai neînsemnată împotrivire, te oprești din drumul pe care ai pornit, nepregetînd să cauți alte mîngîieri. Cel tare în iubire nu se clatină în fața ispitei și nu dă crezare vicleșugurilor vrăjmașului care încearcă să-l îmbie. Ține nestrămutat la mine, fără nici o deosebire la bine și la rău.

4. Cel luminat în dragoste, mai mult decît darul primit prețuiește iubirea celui care dăruiește. Se simte îndatorat mai curînd de bunătatea inimii care dă decît de fapta bună din al cărei rod se înfruptă. Cel care iubește cu frumusețe, nu poposește în cale la nici un dar, ci merge drept la mine, care sînt mai presus de orice dar.

5. Totul nu-i însă pierdut, chiar dacă, din cînd în cînd, simți față de mine și de sfinții mei mai puțină înflăcărare decît ai fi rîvnit să poți simți. Căci acea dulceață și bunătate care uneori te copleșește e doar rodul unui har trecător, un semn premergător al bucuriilor patriei cerești: nu te bizui prea mult pe aceasta, căci așa cum a venit așa se duce. În schimb, lupta împotriva relelor porniri ale inimii și respingerea hotărîtă a ispitirilor diavolești sînt semn de virtute și de merit deosebit.

6. Prin urmare, nu te lăsa tulburat de închipuiri străine, oricare ar fi plămada nălucirii lor. Păstrează cu credință hotărîrile luate și gîndul tău drept să fie spre Dumnezeu. Și nu-i nici o nălucire faptul că acum te simți înălțat, dintr-o dată, pînă la gustul fericirii cerești, ca îndată, pe loc, să cazi înapoi la obișnuitele nerozii ale inimii tale. Dar atîta timp cît slăbiciunile acestea nu-s după voia ta și atîta timp cît lupți să le respingi, toate sînt spre vrednicie, nu către pierzare.

7. Nu te îndoi că vechiul tău vrăjmaș se silește din răsputeri să zădărnicească dorințele tale de mai bine: el încearcă să te fure de la rugăciune și de la cinstirea sfinților, să te înstrăineze de la gîndul sfînt la patimile mele, să te facă să dai uitării amintirea, nu fără rost, a păcatelor tale, să lepezi straja inimii și să lași deoparte hotărîrile de a propăși în virtute. El îți șoptește multe gînduri rele ca să te dezguste și să te înspăimînte, să te îndepărteze de la rugăciune și de la citirea sfintelor cărți ale Scripturii. Nu poate suferi mărturisirea smerită a păcatelor; dacă ar putea, te-ar opri de la Sfînta Împărtășanie. Să nu-i dai crezare și să nu-ți pese de el, ori de cîte ori ți-ar întinde curse și ar încerca să te amăgească. Ale lui fie toate gîndurile rele și murdare. Nu pregeta să-l alungi: Piei duh necurat! Rușine să-ți fie, duh al ticăloșiei! Mare trebuie să-ți fie bicisnicia ca să umbli cu astfel de șoapte la urechile mele. Piei de la mine amăgitor nenorocit, nu te vei alege cu nimic! Căci Isus va sta alături de mine, gata să mă apere în luptă cu puterea pavezei sale, iar tu te vei alege cu rușinea. Mai curînd aș muri, mai degrabă aș îndura orice chin, decît să consimt la îmbierile tale. Să taci, să nu cutezi să mai șoptești o singură vorbă; să nu-ți mai aud glasul - oricît de multe urzeli ai întinde împotriva mea. Domnul este lumina mea și Mîntuitorul meu: de cine mă voi teme? (Ps 26, 1). De s-ar rîndui împotriva mea tabără vrăjmașă, inima mea nu se va teme (5). Domnul este ajutorul meu și răscumpărătorul meu (Ps 18, 15).

8. Aruncă-te în luptă ca un bun ostaș; și chiar dacă, uneori, din slăbiciune, se va întîmpla să fii răpus la pămînt, ridică-te cu mai multă bărbăție, puternic și încrezător în harul meu pe mai departe; păzește-te, înainte de orice, de înfumurare și de zadarnica încredere în tine. Datorită unor asemenea măguliri deșarte, mulți ajung să se lase tîrîți pe drumuri rătăcite, și, nu o dată, se aleg cu orbirea fără leac a sufletului. Asemenea prăbușire a celor ce se încumetă nebunește, bizuiți pe propria mîndrie, să-ți fie mereu învățătură de smerenie și veghe neobosită.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire