MEDITAȚII 

Imitațiunea lui Cristos
Thomas de Kempis

achizitionare: 23.06.2003; sursa: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București

Inapoi la cuprins Cartea I: Îndrumări de folos pentru viața sufletului

Capitolul XXI

ÎNFRÎNGEREA INIMII

1. Dacă vrei să propășești cît de cît în viața duhovnicească, păstrează-te în frica lui Dumnezeu și nu căuta să fii prea slobod, ci ține în frîu toate simțurile tale și nu te da la veselii nepotrivite. Înfrînge-ți inima cu toată dăruirea și vei afla adevărata evlavie. Căința deschide comoara multor bunuri, pe care desfrîul le risipește pe negîndite. E lucru de mirare ca omul să poată pe deplin să se bucure de viața aceasta, gîndind și cumpănind acest surghiun al său și primejdiile nenumărate care îi amenință sufletul.

2. Din pricina ușurinței inimii și a nepăsării față de scăderile noastre, nu simțim durerile sufletului nostru, ci adesea rîdem zadarnic, pe cînd, pe drept, s-ar cuveni să plîngem. Nu-i libertate adevărată și nici bucurie dreaptă, decît în sufletul care are frica de Dumnezeu și conștiința împăcată. Fericit este acela care poate îndepărta de la sine toate opreliștile ce-i risipesc cugetul și se poate reculege în sfînta căință! Fericit acela care îndepărtează de la sine tot ceea ce îi poate păta și împovăra conștiința. Luptă-te cu bărbăție; căci obiceiul cu obicei se învinge. De-ai ști să-i lași în pace pe ceilalți, și ei te-ar lăsa liniștit la ale tale.

3. Nu te amesteca în cele ce nu te privesc și nu te băga în treburile celor mai mari decît tine. Ochiul tău să fie, mai înainte de orice, deschis asupra ta; și pînă a-ți mustra prietenii, mustră-te pe tine. Nu te întrista că nu ai trecere în fața oamenilor; să ai însă părere de rău că nu trăiești așa cum se cuvine unui slujitor al lui Dumnezeu și unui evlavios consfințit lui. Adesea este mai folositor și mai sigur ca omul să nu aibă în viața aceasta parte de prea multe mîngîieri, mai ales din cele trupești. Iar dacă ne lipsesc cele dumnezeiești, sau dacă le simțim rareori, noi sîntem de vină pentru că nu căutăm înfrîngerea inimii noastre și nu ne lepădăm cu totul de mîngîierile deșarte din afară.

4. Recunoaște-te nevrednic de mîngîierea divină și mai degrabă vrednic de multă potrivnicie. Cînd omul se căiește din adîncul inimii, lumea întreagă i se pare o amară povară. Cine-i bun găsește ușor pentru ce să fie îndurerat și să plîngă. Fie că gîndește la sine sau la aproapele său, el știe că în lumea aceasta nu-i nimeni lipsit de necazuri. Și cu cît cugetă mai adînc, cu atît mai mult se îndurerează. Pricinile unei păreri de rău îndreptățite și lăuntrice sînt păcatele și propria noastră viață, de care sîntem atît de tare legați, încît rareori sîntem în stare să ne ridicăm mintea la cele cerești.

5. Dacă te-ai gîndi mai des la moartea ta decît la lungirea vieții tale, desigur că te-ai îndrepta cu mai mare sîrguință. Dacă te-ai gîndi într-adevăr la chinurile viitoare ale iadului și ale purgatoriului, cred că ai îndura cu plăcere truda și durerile, și nici o vitregie n-ar fi în stare să te înspăimînte. Dar fiindcă acestea nu pătrund pînă în inima noastră și fiindcă ne place încă ceea ce ne măgulește în lume, de aceea rămînem reci și foarte trîndavi.

6. Adeseori neputința noastră spirituală este pricina pentru care bietul trup se plînge cu atîta ușurință. Roagă-te așadar lui Dumnezeu cu smerenie, ca să-ți dea duhul căinței, și spune împreună cu psalmistul: Hrănește-mă, Doamne, cu pîinea plîngerii și adapă-mă cu lacrimi din belșug (Ps 79, 6).


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire