MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins Stațiuna a IV-a

Isus o întâlnește pe Maica sa îndurerată

Pe drumul spre Golgota, Mântuitorul nostru se întâlnește cu Maica sa preaîndurerată. Acest moment nu a fost ceva întâmplător, căci Sfânta Fecioară Maria a fost menită să fie corăscumpărătoarea tuturor oamenilor. Ea a fost aleasă de Tatăl, inspirată de Duhul Sfânt și chemată de Fiul să fie prima dintre toate creaturile care să beneficieze de roadele mântuirii. Maria vrea să se apropie de Isus, dar nu i se permite lucrul acesta. Ea își privește Fiul în toate momentele pătimirii și suferă împreună cu el: simte durerile pricinuite de coroana de spini, este rănită de bicele călăilor, cade sub povara grea a crucii..., suferă din cauza păcatelor oamenilor. Deși nu îl poate ajuta fizic pe Isus, Maria suferă cumplit și mântuiește lumea alături de Fiul ei. Așa cum în urmă cu 33 de ani, Sfânta Fecioară l-a oferit pe Isus lui Dumnezeu Tatăl ca pe întâiul ei născut, la fel procedează și pe Calvar: suferă împreună cu Fiul ei și îl oferă Tatălui ca jertfă pascală.

Această cale a suferinței a fost acceptată de Sfânta Fecioară Maria încă din momentul în care acceptă să fie Mama lui Mesia: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). Sabia suferinței, profețită de bătrânul Simeon (cf. Lc 2,35), avea să îi pricinuiască pe Calvar dureri cumplite. Fiecare privire pe care o îndrepta spre Fiul ei îi mărea suferințele, ceea ce reiese și din aparițiile ei ulterioare. Sub cruce, Maria primește din partea lui Isus misiunea de a fi Mama tuturor oamenilor, grijă ce iese în evidență din mesajul ei de la Lourdes: "Pocăință! Pocăință! Rugați-vă lui Dumnezeu pentru întoarcerea păcătoșilor". Fiind corăscumpărătoare a păcatelor oamenilor, Maria este noua Eva, întrucât a desfăcut prin ascultarea și suferința ei nodul realizat prin neascultarea primei femei. În acest sens, sfântul Augustin scria: "Maria l-a născut pe Cristos la Betleem, pe noi ne-a născut pe Calvar", când a devenit mama tuturor oamenilor (cf. In 19,27).

Prin Maria, Isus îi cheamă pe toți creștinii să participe la jertfa sa, să ia parte în mod responsabil la calea crucii personale, să ispășească propriile păcate și să contribuie la mântuirea tuturor oamenilor. În orice familie creștină, exemplul Sfintei Fecioare trebuie să constituie un stimulent în acceptarea suferințelor inerente acestui climat de viață și un sprijin în momentele dificile ale tuturor membrilor ei.

Dacă membrii familiei creștine invocă protecția Reginei familiei, ajutorul ei nu se lasă așteptat. Credința ei constituie un imbold de a purta crucea de fiecare zi cu multă seninătate și ca modalitatea cea mai sublimă de a ne feri de păcate, speranța ei relevă faptul că după suferințele acestei vieți va urma fericirea din marea familie cerească, iar iubirea ei conduce la trăirea vieții familiale în dragoste și iertare reciprocă. Alături de Sfânta Fecioară, trebuie să plângem păcatele grave ce se comit în atâtea familii, și încurajăm familiile care trec prin momente dificile, având mereu o inimă deschisă și generoasă față de toți oamenii.

Situația actuală ne arată faptul că suferințele și problemele cotidiene afundă multe familii în abisul necredinței. Pe drumul Crucii, Sfânta Fecioară ne învață că trebuie să acceptăm suferința ca un adevăr de credință, căci ea este cheia de a intra în paradis. Mama lui Isus și a noastră ne învață că Dumnezeu, pentru a purifica tot mai mult aspirațiile cu caracter omenesc ale membrilor familiilor creștine, ne lipsește din când în când chiar de lumina sa călăuzitoare, încredințându-ne o cruce mai grea sau mai ușoară, dar niciodată mai grea decât am putea-o noi duce. La fel cum barajul se opune forțelor dezlănțuite ale apelor, pentru ca ridicându-i nivelul să îi înzecească puterea de acțiune, tot așa și Dumnezeu nu vrea să se mulțumească cu familiile care se mișcă doar la nivelul pământului, ci dorește ca ele să escaladeze zidurile necredinței și ale descurajării pentru a ajunge la desăvârșire.

Isus cunoaște situația tuturor familiilor, el știe că toți au nevoie de mângâiere atunci când se află în greutăți, în suferințe și ispite, de aceea a lăsat-o pe Maria ca regină a familiilor și mângâietoare a celor ce suferă. Mântuitorul îi invită pe toți să alerge la ajutorul ei, să își pună încrederea în ajutorul ei. Însă, fiindu-ne mamă, Maria nu se mulțumește să stea și să aștepte. Ea însăși, ca o mamă iubitoare ce se îngrijește de copiii ei, vine în întâmpinarea noastră, ne cheamă, ne îndeamnă să apelăm cu mult curaj la sprijinul ei. Prin intervenția ei maternă la Isus, Fecioara preaîndurerată este gata oricând să ocrotească toate familiile, căci nu s-a auzit vreodată ca Sfânta Fecioară Maria "să fi părăsit pe cei care au alergat sub ocrotirea și ajutorul ei".

Doamne Isuse, îți mulțumim pentru grija pe care o arăți tuturor familiilor noastre prin ajutorul imens al Mamei tale preaîndurerate. De aceea te rugăm:

  • primește-ne și pe noi în brațele Mamei tale pentru a nu rătăci vreodată de la calea cea dreaptă a credinței;

  • sprijină mamele care se află în dificultate și încurajează-le pe cele care au de dus o cruce grea;

  • ajută toate femeile din lume să își înțeleagă menirea lor de mame și iartă-le pe cele care au nesocotit bunăvoința ta.

pr. Alois Moraru, Iași
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire