MEDITAȚII 

Meditații la Calea Crucii
achizitionare: 26.03.2004

Inapoi la cuprins STAȚIUNEA A UNSPREZECEA
Isus este pironit pe cruce


V/. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R/. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

Din evanghelia după Matei 27, 37-42
Deasupra capului au pus vina Lui scrisă: Acesta este Isus, regele iudeilor. Atunci au fost răstigniți împreună cu El doi tâlhari, unul de-a dreapta și altul de-a stânga. Iar trecătorii Îl huleau, clătinându-și capetele, și zicând: Tu, Cel ce dărâmi templul și în trei zile îl zidești, mântuiește-Te pe Tine Însuți! Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, coboară-Te de pe cruce! Asemenea și arhiereii, bătându-și joc de El, cu cărturarii și cu bătrânii, ziceau: Pe alții i-a mântuit, iar pe Sine nu poate să Se mântuiască! Dacă este regele lui Israel, să Se coboare acum de pe cruce, și vom crede în El.

MEDITAȚIE
Isus este pironit pe cruce. Giulgiul din Torino ne permite să ne facem o idee incredibil de crudă despre această procedură. Isus nu bea din băutura anestezică ce-i este oferită: ia în mod conștient asupra sa toată durerea răstignirii. Tot trupul lui este chinuit; cuvintele Psalmului s-au împlinit: "Iar eu sunt vierme și nu om, ocara oamenilor și defăimarea poporului" (Ps 22,7). "Unul înaintea căruia să-ți acoperi fața; disprețuit și nebăgat în seamă. Dar El a luat asupră-Și durerile noastre și cu suferințele noastre S-a împovărat" (Is 53, 3s). Să ne oprim în fața acestei imagini de durere, în fața Fiului lui Dumnezeu suferind. Să-l privim în momentele de mândrie și de fericire, ca să învățăm să respectăm limitele și să vedem superficialitatea tuturor bunurilor pur materiale. Să-l privim în momentele de dizgrație și de teamă, pentru a recunoaște că tocmai astfel suntem aproape de Dumnezeu. Să căutăm să recunoaștem chipul lui în aceia pe care am tinde să-i disprețuim. În fața Domnului condamnat, care nu a vrut să-și folosească puterea pentru a coborî de pe cruce, ci mai degrabă a suportat suferința crucii până la capăt, mai poate apărea și un alt gând. Ignațiu din Antiohia, aflat și el în lanțuri din pricina credinței față de Domnul, i-a elogiat pe creștinii din Smirna pentru credința lor de nezdruncinat: spune că erau, ca să zicem așa, pironiți cu trupul și sângele pe crucea Domnului Isus Cristos (1,1). Să ne lăsăm pironiți pe el, fără să cedăm vreunei tentații de a ne dezlipi de el și fără a ceda batjocurilor care ar vrea să ne împingă să facem acest lucru.

RUGĂCIUNE
Doamne Isuse Cristoase, te-ai lăsat pironit pe cruce, acceptând teribila cruzime a acestei dureri, distrugerea trupului tău și a demnității tale. Te-ai lăsat pironit, ai suferit fără să fugi și fără să faci compromisuri. Ajută-ne să nu fugim din fața a ceea ce suntem chemați să împlinim. Ajută-ne să ne lăsăm legați strâns de tine. Ajută-ne să demascăm acea falsă libertate care vrea să ne îndepărteze de tine. Ajută-ne să acceptăm libertatea ta "legată" și să aflăm în strânsa legătură cu tine adevărata libertate.

Toți:
Pater noster, qui es in caelis:
sanctificetur nomen tuum;
adveniat regnum tuum;
fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum cotidianum da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne nos inducas in tentationem;
sed libera nos a malo.

Sancta mater, istud agas,
Crucifixi fige plagas
cordi meo valide

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire