LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Promisiunea e promisiune
Duminica a VII-a de peste an, 19 februarie 2006
Lecturi: Is 43,18-19.21-22.24b-25 Ps 40 2Cor 1,18-22 Mc 2,1-12
(predică pe marginea lecturii a doua)
pr. Ernest Munachi Ezeogu

În cartea sa "Up From Slavery", T. Washington spune povestea unui sclav din Virginia care a făcut o înțelegere cu stăpânul său: să îi permită să lucreze la alții, să câștige bani și să își răscumpere libertatea, plătindu-i o anumită sumă de bani pentru un anumit număr de ani. Sclavul s-a mutat în Ohio unde putea câștiga mai bine. După doi sau trei ani a fost dată Proclamația de Emancipare, prin care toți sclavii au devenit automat liberi. Astfel a devenit și el liber de orice obligație față de fostul său stăpân. Și totuși, fostul sclav a insistat să meargă la acesta în Virginia, să îi plătească totul așa după cum se înțeleseseră înainte de Proclamația de Emancipare. Întrebat de ce a făcut așa, el a explicat că știa că nu mai trebuie să își plătească datoria, dar și-a dat cuvântul și nu s-ar fi putut bucura de libertate dacă nu ar fi respectat ce a promis. Fostul sclav este un exemplu strălucitor de om al cărui "da" este "da".

Astăzi, în a doua lectură din 2 Corinteni, Paul se prezintă pe sine ca un om al cărui "da" este "da". Adesea, citind scrisorile Apostolului Paul, ne găsim citind răspunsurile la niște întrebări. Pentru a aprecia mai bine răspunsurile, trebuie să știm fără îndoială care sunt întrebările. Deci: la care întrebare sau problemă răspundea Paul în lectura de astăzi? Iată care era. Paul promisese corintenilor că îi va vizita pe drumul său spre Macedonia, și că apoi se va întoarce la ei pe drumul dinspre Macedonia spre Iudeea (2 Corinteni 1,16). Paul însă nu a făcut așa. Nu s-a întors la ei, dar nu din lipsă de interes sau de timp, ci pentru binele corintenilor. "Îl invoc pe Dumnezeu ca martor pentru sufletul meu că nu am mai venit la Corint ca să vă cruț" (v. 23). Faptul că și-a încălcat promisiunea le-a permis dușmanilor lui Paul să îl prezinte în Corint ca pe un om nedemn de încredere, un om pe ale cărui cuvinte nu te poți baza. Și au mers mai departe. Dacă cuvintele lui Paul sunt nevrednice de încredere, atunci nici mesajul său, nici Evanghelia proclamată în Corint, nu este obligatoriu vrednică de crezare. Au subminat astfel nu numai integritatea lui Paul, ci și integritatea Evangheliei lui Cristos pe care o predica Apostolul.

În pasajul de astăzi, Paul răspunde acestor acuzații. El reafirmă credibilitatea sa personală, dar mai ales credibilitatea Evangheliei lui Cristos. "Credincios este Dumnezeu: cuvântul nostru față de voi nu este 'da și nu'. Căci Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, care a fost predicat între voi, prin noi: de mine, de Silvan și de Timotei, nu este 'da și nu', ci în el este numai 'da'" (2 Corinteni 1,18-20).

Asemenea lui Paul, noi suntem martori ai lui Cristos, și credibilitatea noastră, sau lipsa credibilității, afectează mărturia pe care o dăm despre Cristos. Lucruri simple, ca sositul la timp la întâlniri sau la slujbe, sunt de mare importanță. Oamenii măsoară credibilitatea mărturiei tale despre Cristos după astfel de lucruri. Dacă le spui: "te voi suna negreșit, cu prima ocazie", și nu o faci, atunci credibilitatea mărturiei tale despre Cristos este afectată. Există cazuri mai grave ce duc la pierderea credibilității, precum infidelitatea în căsătorie, în viața religioasă sau în preoție, o piatră serioasă de poticnire pentru frații și surorile în Cristos care ne cunosc.

În spatele actualei crize a divorțului și recăsătoririi în Biserică stă o întrebare fără răspuns: "Dacă un bărbat sau o femeie nu respectă ceea ce a jurat la momentul cununiei, ce garantează că a doua oară va fi fidel/fidelă?" În spatele crizei preoțești din Biserica de astăzi este o altă întrebare tăcută: "Dacă preotul poate predica 'da'-ul și face 'nu'-ul, ce garantează că restul predicării lui este adevărat și demn de încredere?" Să luăm astăzi hotărârea, ca oameni ai lui Dumnezeu, să aducem cuvântul nostru și viața noastră în armonie cu credința ce o avem în Cristos, în care este mereu 'da' lui Dumnezeu, și niciodată 'nu'. Amin.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire