LITURGIE 

Alte predici

Inapoi la cuprins Simplificarea vieții
Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2006
Lectura: Luca 10,38-42.11,27-28
pr. Anthony M. Coniaris

Grija de multe lucruri

Omul este un animal al dorințelor. Nu există limită la numărul de lucruri pe care le dorește. Reclamele de astăzi nasc în noi dorința de a avea tot felul de lucruri. Ajungem să credem că fericirea noastră nu va fi niciodată deplină dacă nu posedăm ultimul model de... numiți aici un lucru. Phillip Brooks spunea: "Suntem ca și copiii, cu casele pline cu cărți citite pe jumătate, cu jucării pe jumătate folosite, cu fructe pe jumătate mâncate; stăm în ușă și plângem după mai multe, în loc să folosim și să apreciem ceea ce avem deja." De multe te îngrijești și pentru multe te silești.

Un bogat l-a invitat odată pe un predicator la cină la clubul său. După aceea l-a dus pe preot acasă la el, la o vilă impresionantă, mobilată luxos și având nu mai puțin de zece băi. I-a arătat apoi o fotografie cu iahtul său, alta cu casa de la țară și altele. Predicatorul a exclamat: "Aveți atât de multe!" "Da", i-a răspuns bogatul, "dar problema este că cu atâtea lucruri nici nu le mai poți controla; te controlează ele pe tine." De multe te îngrijești și pentru multe te silești.

Când un european a venit în SUA și a văzut câți bani cheltuiesc americanii pe distracție, a spus: "Ce încercați să faceți? Să vă distrați până nu mai puteți și muriți?" "Nu", i-a răspuns prietenul american, "eu cred că este un mod de a evada din cotidian." "Evada? Asta e bună!", i-a răspuns europeanul. "Aveți cea mai bogată civilizație din istoria omenirii, aveți cele mai înalte nivele de viață din lume, și totuși, tot ce doriți este să evadați."

 

Un lucru trebuie

De multe te îngrijești și pentru multe te silești! Și totuși, nu găsești niciodată liniștea, pacea, satisfacția pe care le dorești. Ce spune Isus în fața acestei situații? El se întoarce către Marta și îi spune: "Un lucru trebuie!" El cheamă la simplitate în viață, la renunțarea la tot ce ne distrage atenția pentru a ne putea astfel concentra asupra acelui lucru care este important.

Când Henry David Thoreau a explicat de ce a părăsit lumea și s-a retras la Walden Pond, a spus: "Am mers în păduri pentru că am dorit să trăiesc mai profund, să am de a face doar cu lucrurile esențiale din viață, să văd ce mă poate învăța viața, și nu să descopăr atunci când va veni moartea că nu am trăit... Am dorit să reduc viața la cele mai simple elemente ale sale!" Thoreau considera că un om este bogat nu prin numărul de lucruri pe care le are, ci prin numărul de lucruri fără de care se poate descurca.

Fiecare aeroport este dotat cu cântare. Pe ele să verifică greutatea bagajelor pe care pasagerii le iau cu ei. Există o limită a greutății permisă pentru un pasager. Dacă greutatea bagajelor unui pasager depășește limita, atunci el trebuie fie să renunțe la acel surplus, fie să plătească pentru el. Pasagerii înțelepți își verifică bine bagajul și scot ceea ce trece de limita admisă. Isus ne spune să scăpăm de bagajele în exces, de cele care ne fac să ne îngrijim și să ne silim pentru multe. Simplificați-vă viața! Reduceți-o, ne spune El, la "un lucru (care) trebuie". Care este acel un lucru care trebuie?

Dacă citim epistolele Sfântului Pavel, vedem că există o expresie pe care o repetă mereu: "Un lucru! Un lucru!", tot spune el. "Să îl cunosc pe Cristos" (Filipeni 3,10). Orice altceva nu îl interesează. "Uitând cele ce sunt în urma mea, și tinzând către cele dinainte, alerg la țintă [...] Cristos Isus" (Filipeni 3,14). Doar Cristos are valoare. Doar Cristos durează, ține pentru totdeauna. El este cea mai mare comoară, "mărgăritarul de mare preț". "Întru El sunt ascunse toate vistieriile înțelepciunii și ale cunoștinței" (Coloseni 2,3). El este Calea, Adevărul și Viața. A crede în El înseamnă a avea viața eternă, iertarea, pacea, bucuria, țelul, sensul.

 

Un țel dominant

Secretul simplității este să îl avem pe Cristos ca țel dominant în viață. "Puritatea inimii înseamnă să dorești un singur lucru", spunea Kierkegaard. A-l dori pe Cristos și planurile Lui pentru viețile noastre, mai presus de orice - acesta este acel un lucru care trebuie. A lăsa deoparte toate scuzele și explicațiile, a fi deschiși față de Cristos și a-l urma - acesta este acel lucru care trebuie. A-l iubi pe Domnul Isus cu toată inima, mintea, sufletul și puterea, și pe semenii noștri ca pe noi - acesta este acel lucru care trebuie. "Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimis pe Mine și să săvârșesc lucrul Lui" (Ioan 4,34) - acesta este acel lucru care trebuie.

Când facem din Cristos principiul care ne controlează, țelul nostru dominant, El devine ca un polițist de trafic, ce stă la intersecție și dirijează... instinctele, temerile, neliniștile din noi. Când îl negăm pe Cristos, atunci instinctele izbucnesc necontrolate. Când Cristos este principiul care ne conduce viețile, toate temerile și neliniștile sunt sub control. Există o ordine, o unitate, un scop, o pace, o simplitate în viață pe care numai El le poate da.

"Maria partea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea." Când o persoană alege acel un lucru care trebuie, adică pe Cristos, alege "partea bună, care nu se va lua de la ea". Când ne îngrijim și ne silim pentru ceva, iată o întrebare ce merită să ne-o punem: "Cât de mult va dura?" Frumusețea fizică? Când va ține? Banii? Pentru cât timp? Plăcerea? Până când? "Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare", spune Isus, "ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl" (Ioan 6,27). Cel care îl alege pe Cristos ca țel dominant al vieții lui nu se mai îngrijește și nu se mai silește pentru multe. El a scos din viața sa sursele de distragere. Și-a simplificat viața. El a ales acel "lucru (care) trebuie [...] partea bună [...] care nu se va lua de la el." "Și lumea trece și pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac" (1Ioan 2,17).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire