ISTORIE 

Antichitatea și Evul Mediu
pr. Ioan Bota

achizitionare: 20.04.2002; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprins IMPORTANȚA ISTORIEI BISERICII

Istoria Bisericii - ca societatea tuturor creștinilor uniți prin mărturisirea aceleași credințe: învățătura lui Isus Cristos, respectarea Legii Sale, folosirea Sacramentelor Sale și supunerea păstorilor legitimi care sunt Papa și episcopii în comuniune cu el - are o mare importanță în viața întregii omeniri și de aceea cunoașterea ei este necesară sub mai multe aspecte:

a) sub aspectul adevărului istoric ne face să cunoaștem și să înțelegem mai adânc istoria politico-socială și religios-culturală a popoarelor europene și din celelalte continente, inclusiv istoria poporului român, formarea lor și contribuția lor la îmbogățirea patrimoniului culturii și civilizației;

b) sub aspect religios cunoaștem fondarea și evoluția instituțiilor bisericești, încreștinarea popoarelor, apariția ereziilor și combaterea lor, dezvoltarea și rolul Papalității în contextul istoriei universale;

c) întrucât "Historia est magister vitae" și sfințenia este scopul și fundamentul tuturor caracterelor distinctive ale Bisericii lui Cristos, găsim în sânul ei în toate veacurile exemple de sfințenie, bărbăție și curaj creștin, momente cruciale ale istoriei omenirii, date de spiritul de jertfă al creștinilor, toate fiind modele de urmat în acest domeniu al vieții religioase. Sigur că și din perioadele de decădere ale unor părți din masa creștinilor învățăm să cunoaștem cauzele acestora și să evităm, cu orice jertfe, repetarea acestor fenomene negative.

Cunoscând istoria Bisericii, poporul lui Dumnezeu din România constată cu sinceritate și bucurie că de-a lungul istoriei sale legăturile doctrinare și canonice cu Biserica Romei i-au adus contribuții substanțiale la progresul său general.

Se poate afirma că Istoria Bisericii este povestirea dezvoltării exterioare și interioare a societății vizibile fondată de Cristos.

 

Împărțirea Istoriei Bisericii

Luând în considerare evenimente importante care au contribuit efectiv la dezvoltarea lumii sub multiple aspecte și, îndeosebi, a vieții creștine, Istoria Bisericii se împarte în:

a) Evul antic (vechi) de la anul 30 până la anul 800 d. Ch., marcând începutul predicării Evangheliei de către Isus Cristos și fondarea Bisericii, iar anul 800, data încoronării lui Carol cel Mare, care a fondat Imperiul Roman de Apus, devenit apoi teutonic.

b) Evul Mediu de la anul 800 până la 1517 (reforma lui Luther);

c) Evul modern și contemporan de la 1517 până astăzi.

În cadrul acestor epoci se disting alte capitole și titluri legate de evenimente deosebite în istoria vieții religioase și politice a oamenilor.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire