Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior IV. Păcatul

Păcatele sunt acțiunile rele care trebuie evitate in mod absolut. Ele constituie cel mai mare rău, chiar dacă omul de astăzi pare a nu avea asupra acestuia conștiința clară, după cum spunea Papa Pius XII că cel mai mare păcat a timpurilor noastre este că oamenii au pierdut sensul păcatului.

Păcatul comportă respingerea adevăratei rațiuni, adică refuzul adevărului și refuzul iubirii lui Dumnezeu, care ne arată care este adevăratul nostru bine. Direct sau indirect păcatul este dispreț fața de Dumnezeu și față de iubirea Sa.

Pacatul întrerupe în noi legătura directă cu viața și duce la moartea sufletească. Precum boala slăbește sau distruge trupul, tot astfel și păcatul este acel cancer spiritual care slăbește sau ucide viața spiritului.

În Cristos fiind răstignit, păcatul își arată adevărata sa natură: nu este numai neascultare de o poruncă divină, ci condamnă la moarte Iubirea. Acesta este teribila sa putere. Dar Răstignitul este puternic. Isus cu moartea sa ne arată adevărata față a păcatului, dar ne oferă totodată izvorul nesecat de iertare.

24. Ce este păcatul?

Păcatul este o încălcare a legii lui Dumnezeu și refuzul adevăratului bine al omului. Cine păcătuiește respinge iubirea divină, se opune propriei demnități a omului chemat să fie fiul lui Dumnezeu și rănește frumusețea spirituală a Bisericii, în care fiecare creștin trebuie să fie piatră vie.

25. În ce fel se poate comite păcatul?

Se poate comite păcat cu gândul (complăcându-se în rău) cu dorințele (dorind răul), cu cuvintele, cu acțiunile și cu omisiunile (nefăcând binele care se poate și trebuie făcut).

26. Toate păcatele sunt la fel de grave?

Păcatele pot fi mai mult sau mai puțin grave, iar distincția fundamentală este aceia între păcate veniale (sau ușoare) și păcate mortale (sau grave).

27. Ce este păcatul mortal?

Păcatul mortal este o încălcare a legii lui Dumnezeu în materie gravă, făcută cu deplină participare (adică cu conștiință) și cu acceptare deliberată (adică în mod voit).

28. Ce însemnează "materie gravă"?

Înseamnă că obiectul sau conținutul acțiunii constituie o încălcare relevantă a legii morale.

29. Ce însemnează în mod precis că înțelegerea trebuie să fie "deplină" și acceptarea "deliberată"?

Înseamnă că mintea trebuie să cunoască în mod clar valoarea morală a acțiunii, și voința de a adera la aceasta deplin.

30. Ce este păcatul venial?

Păcatul venial este o încălcare a legii lui Dumnezeu în care lipsește însă ori gravitatea materiei, ori deplinătatea înțelegerii ori consimțământul.

31. De ce i se spune păcatului grav că este mortal?

Păcatului grav i se mai spune și mortal pentru că ne separă de Dumnezeu făcând să ne pierdem harul sfințitor care este viața sufletului.

32. Ce alte pagube mai produce păcatul mortal sufletului?

Păcatul mortal distruge iubirea în inima noastră și ne desprinde de Dumnezeu, Binele nostru cel mai mare și fericirea noastră. Dacă nu este eliminat de către pocăință și de iertarea lui Dumnezeu, provoacă la excluderea din Paradis și la moartea veșnică a Infernului, lipsită de meritele dobândite și impiedică orice creștere spirituală, făcându-ne sclavi ai răului.

33. Este ceva mai grav și mai dăunător decât păcatul mortal?

Nu există nimic mai grav și mai dăunător decât păcatul mortal, care separă deIsus, unicul Mântuitor. mlădița desprinsă de viță nu folosește la nimic decât pentru a fi aruncată în foc"(Io.15,6).

34. De ce i se spune păcatului ușor venial?

Pentru că deși este în sine o faptă rea, nu este în măsură să determine o adevărată opoziție față de Dumnezeu; nu ne face să pierdem prietenia sa și, cu toate că ne slăbește spiritual nu distruge în noi viața harică.

35. Ce daune procură păcatul venial?

Păcatul venial răcește fervoarea vieții creștine, obstaculează drumul perfecțiunii și merită Purgatoriul în viața cealaltă. El poate în sine predispune la pacatul de moarte.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire