Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VIII. Legea Divină: Porunca a patra

191. Ce ne pretinde porunca a patra?

Porunca a patra: "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta", ne îndeamnă să respectăm, după Dumnezeu, pe părinții noștri, și pe toți aceia pe care Dumnezeu pentru binele nostru i-a investit cu o anume autoritate.

192. Cui i se adresează porunca a patra?

Porunca a patra se adresează mai întâi fiilor, dar implicit privește pe oricine este supus unei legitime autorități. Pe de altă parte aceasta implică și subînțelege datoriile părinților, tutorilor, docenților, șefilor, magistraților, guvernanților și a tuturor acelor care exercită o autoritate asupra altora sau asupra unei comunități de persoane.

193. Care sunt datoriile fiilor față de părinți?

Fiii trebuie să exercite în privinta părinților virtutea pietătii filiale, care presupune respectul, recunoștința, ascultarea și ajutorul în nevoi, mai ales la bătrânețe.

194. Care sunt datoriile părinților față de copii?

Părinții sunt primii responsabili ai educării fiilor lor în credință, rugăciune și toate virtuțile. Ei au datoria de a prevedea, în măsura posibilului, toate nevoile materiale și spirituale ale fiilor lor.

195. Ce este familia?

Familia este societatea naturală în care bărbatul și femeia sunt chemați la dăruire reciprocă de sine în iubirea deschisă pentru viață. Ea este celula originara aa vieții sociale.

196. Unde putem să găsim un exemplu de virtuți familiare și domestice?

Exemplul cel mai frumos de virtuți familiare și domestice îl aflăm în Sfânta Familie din Nazaret, unde Isus a trăit supus Mariei Preasfinte și Sfântului Iosif până când și-a început misiunea sa publică anunțând Impărăția lui Dumnezeu.

197. Ce este societatea civilă?

Societatea civilă este uniunea a mai multe familii sub o autoritate unică cu scopul de a urma prin ajutor reciproc propria perfecționare și binele întregii comunităti.

198. Care sunt îndatoririle autoritătii civile privitoare la familie?

Autoritatea trebuie să respecte familia ca societate naturală care premerge constituirii însăși a Statului, de aceea trebuie să tuteleze și să asigure exercitarea drepturilor sale fundamentale.

199. Sunt datori cetățenii să respecte la rândul lor autoritatea civilă?

Toți acei care sunt supuși autoritătii civile trebuie să o respecte și să asculte de legile pe care ea le promulgă. Acolo unde însă această autoritate ar impune ceva contrar ordinii morale sau învățăturii Evangheliei, cetățeanul trebuie să refuze ascultarea.

200. Mai există vreo îndatorire față de comunitatea civilă, dincolo de respectul față de autoritatea sa și fața de legile sale?

Cetățenii trebuie să contribuie din partea lor pentru a face ca societatea civilă sa fie virtuoasă, pașnică, ordonată și prosperă și aceasta pentru binele tuturor. Trebuie de exemplu să plătească taxele prevăzute dacă în mod obiectiv le-ar considera nedrepte, să se străduiască să plătească o arte ceva mai mare decăt rețin în conștiință că ar datora, iar pe de altă parte să fie generoși cu instituțiile caritative.

201. Ce obține cel care observă cu fidelitate porunca a patra?

Cel care observă cu fidelitate porunca a patra se bucură de o binecuvântare specială a Domnului, care garantează armonia familiară și o iubire trainică și fericită. Are deasemenea nota de optimism și de seninătate interioară, care se nasc din conștiință de colaborare activă pentru realizarea binelui comun, care este binele pământesc 'cel mai mare și cel mai sfânt' (după S.Toma de Aquino).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire