Tu întrebi 

Întrebări și răspunsuri din morală
pr. Ioan Mitrofan

achizitionare: 16.12.2001

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VIII. Legea Divină: Porunca a treia

183. Ce ne pretinde a treia poruncă?

A treia poruncă "Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului" ne îndreaptă spre cinstirea lui Dumnezeu cu fapte de cult în zilele de sărbătoare de poruncă (186).

184. Care este sărbătoarea fundamentală pentru creștini?

Sărbătoarea fundamentală și primordială pentru noi creștinii este Paștile Invierii, a căror celebrare este reluată în fiecare săptămână în ziua Domnului, adică duminica.

185. Care sunt celelalte zile festive de poruncă înafară de duminică?

Înafară de duminică se celebrează (în funcție de rit și de loc) Sărbătorile împărătești, ale Preacuratei, ale Sfinților și Apostolilor.

186. Care sunt acțiunile de cult prescrise pentru duminica și alte sărbători de poruncă?

Biserica a specificat în al treilea precept obligația de a participa la Sf. Liturghie. Satisface acest precept cel care asistă la Sf. Liturghie oriunde ar fi celebrată aceasta în rit catolic, în ziua sărbătorii sau în după amiaza zilei precedente (după preceptele ritului latin) (265).

187. Este gravă obligația de a participa la Sfânta Liturghie în zilele de sărbătoare?

Sfânta Liturghie festivă fundamentează și confirmă întreaga acțiune creștină, de aceea cei care în mod deliberat și fără un impediment real nu respectă această prevedere comit păcat mortal.

188. Se poate substitui Liturghia festivă cu o alta practică sau cu o Liturghie comună?

Aceasta nu este posibil fie pentru că Sfânta Liturghie este unicul act de cult cu adevărat demn de Dumnezeu, fie pentru că aceasta ar fi în mod evident împotriva poruncii care pretinde să fie sfințită sărbătoarea. Este apoi, în mod special duminica, amintirea Paștilor, la care credincioșii se simt și devin comunitate, Poporul lui Dumnezeu și Biserică, uniți de Spiritul lui Cristos mort și înviat.

189. Ce anume interzice porunca a treia?

Porunca a treia ne interzice munca în zilele de sărbătoare. In zilele de poruncă deci credincioșii trebuie să se abțină de la acele munci sau de la acele activităti care împiedică cultul datorat lui Dumnezeu, bucuria însăși a zilei Domnului practica operelor de milostenie, și destinderea necesară a minții și a trupului. Trebuie deci evitat să se impună altora fără efectivă necesitate ceea ce i-ar împiedica să respecte ziua Domnului.

190. Ce obține cel care observă cu fidelitate porunca a treia?

Cel care observă cu fidelitate porunca a treia se simte parte vie a marii familii a lui Dumnezeu carea îl are pe Cristos drept cap, se bucură de prezența fraților în credință și se simte părtaș la odihna Domnului (care în ziua a șaptea s-a odihnit) trăind aproape o anticipare a Paradisului.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire