Tu întrebi 


 

A. din - întreabă:

Am citit într-un număr de vară al "Familiei creștine" un articol despre îndrăgostire versus iubire, care m-a pus pe gânduri. Cum aș putea să știu dacă prietenul meu mă iubește sau este doar îndrăgostit de mine? Vă mulțumesc.

Răspunde Radu Capan:

Stimată domnișoară,

Mă bucur dacă articolul v-a invitat la o reflecție, dar sper că nu v-a indus îndoieli sau pesimism. Întrebarea este normală și mai ales în pragul marii decizii - privind căsătoria, desigur - trebuie pusă serios: ne iubim sau suntem doar îndrăgostiți? Răspunsul nu este însă tocmai ușor, presupunând că nu aveți un grafic cu nivelul de serotonină al prietenului Dvs, dinainte de a vă cunoaște și până în ziua de astăzi ;).

Există totuși unele semne pe care le puteți lua în considerare, tocmai pornind de la ceea ce am scris în acel articol. Aceste semne nu vă pot indica neapărat faptul că vă iubește, doar că a trecut de etapa îndrăgostirii. Astfel, dacă el îi face ei observații atunci nu cred că mai este îndrăgostit. În etapa de îndrăgostit persoana în cauză crede despre cealaltă că este perfectă, și nu dorește să se schimbe nimic la ea (o dorință egoistă de "înghețare" a celuilalt). Dacă însă unul dintre parteneri dă glas unor nemulțumiri legate de celălalt, atunci practic dă semne că nu mai este sub efectul serotoninei.

Vă invit să recitiți articolul și să urmăriți dacă semnele enumerate acolo ca definind îndrăgostirea, se regăsesc sau nu în comportamentul prietenului Dvs. Nu uitați că îndrăgostirea trece, deci analizați și cât timp a trecut de când relația dintre voi a devenit mai apropiată. Dacă sunteți prieteni de doar două luni, este posibil să vorbim încă de îndrăgostire, dar dacă prietenia apropiată a început acum cinci ani atunci ar putea fi vorba de iubire. După cum vedeți, mă feresc să dau verdicte despre iubire - de care doresc să vă bucurați. M-am limitat la a vă sublinia cum ați putea să vă faceți o idee dacă prietenul a trecut de etapa îndrăgostirii. Succes în drumul de căutare al răspunsului!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire