Tu întrebi 


 

Eugen din - întreabă:

Mi se spune că am tendința de a le atribui persoanelor calități sau defecte pe care nu le au. Îmi dau seama că au dreptate. Dar ce să fac?

Răspunde Redacția "Oraș nou":

Sunteți un bun observator al propriei persoane, analizați lucid obstacolele pe care singur vi le creați. Când intrăm în contact cu cineva, ne apar o multitudine de imagini. Când sună soneria, înainte de a deschide ușa, ne spunem: "Trebuie să fie Ioana care se întoarce", sau "Poștașul a venit mai devreme decât de obicei". Îl și vedem în minte în uniforma lui albastră, cu figura veșnic zâmbitoare. Toate acestea doar pentru că am auzit soneria...

Același proces se repetă de mii de ori când ne întâlnim față în față cu cineva. Creierul nostru realizează mii de conexiuni în prezența unei fețe, a unei siluete, a unei voci, a unui miros, a unei mișcări; mii de conexiuni care amintesc situații trecute trăite cu această persoană sau cu altele. Câteodată, acest proces de apropiere este conștient: "Îmi amintește de cineva, am mai întâlnit undeva modul acesta de a glumi". De cele mai multe ori însă nici nu ne dăm seama. Acest mecanism poate să altereze relația: "Mă simt stingherit în prezența lui" sau "Este atât de simpatică!", deși contactul abia a fost stabilit și nimic nu justifică această afirmație.

Din fericire, pe parcursul dezvoltării personalității noastre, învățăm să nu ne lăsăm prea mult invadați de impresiile trezite de mintea noastră, ci să facem loc persoanei așa cum este ea. Însă cum să facem să rezistăm falselor percepții pe care le evocați? Primul sfat este să facem loc în noi înșine, să trăim îndemnul: "Această persoană este nouă pentru mine, chiar dacă o cunosc." Este nouă pentru că a trăit minute, ore, zile pe care eu nu le știu, nu le cunosc. Mi-a spus ceva ce nu știam, m-a făcut părtaș al emoțiilor sale, al întrebărilor sale.

Al doilea sfat este să fim convinși de un adevăr fundamental: fiecare persoană este nemărginită, posedă o infinitate de caracteristici, de dimensiuni existențiale. Dintr-o persoană nu percepem decât o mică parte, adevărată, dar parțială. Câteodată nu percepem decât ceea ce este la suprafață. Trebuie să conștientizăm acest lucru pentru a fi mai respectuoși cu persoana așa cum este ea în acel moment. Dacă primul sfat poate fi rezumat prin fraza: "În prezența unei persoane să ne eliberăm de orice gând sau impresie", al doilea poate fi exprimat astfel: "Tu ești mult mai mult decât ceea ce văd eu în acest moment".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire