Tu întrebi 


 

Anton din Reșița întreabă:

Doresc să știu de ce superiorii călugărilor franciscani nu se numesc abați, ci guardieni? De unde provine acest ultim cuvânt și ce semnifică el?

Răspunde pr. Eugen Avarvarei:

Într-adevăr, superiorii conventelor franciscane se numesc guardiani. Și există mai multe motivații. Voi încerca un răspuns cât mai succint. Abatele desemnează persoana superiorului unei mănăstiri care are ca activitate unică și proprie viața de contemplație. În schimb, franciscanii sunt un Ordin religios care își propune să îmbine viața de contemplație cu activitatea pastorală. Acest lucru nu înseamnă nicidecum că nu s-ar da atenție rugăciunii și contemplației, dar se încearcă o slujire cât mai autentică a poporului, alimentându-se necontenit din izvorul nesecat care este Dumnezeu. Un al doilea motiv pentru care superiorul conventelor franciscane nu poate fi numit abate ar fi și faptul că în Ordinul franciscan există mulți membri care nu doresc să fie preoți, dar să rămână numai frați religioși, care pot deveni superiori ai conventelor și, în acest caz, ar fi impropriu să fie numit "abate - părinte" de vreme ce nu au sfințirea preoțească. De asemenea, abatele este ales pe viața, în timp ce superiorii conventelor franciscane sunt aleși pentru o perioadă de 4 ani, după care pot fi confirmați sau schimbați.

Guardianul este deci superiorul conventelor franciscane. Acest cuvânt nu trebuie confundat cu acela de "gardian", care are rolul să păzească, să supravegheze un anumit imobil al societății. Cuvântul guardian derivă de la italienescul guardare - a privi, pentru că Ordinul franciscan a luat ființă în Italia, mai exact la Assisi, din inițiativa Sf. Francisc de Assisi. Rolul guardianului într-un convent este acela de a anima activitățile religioșilor franciscani la nivelul comunității. Este responsabil așadar de calitatea trăirii franciscane a tuturor fraților care fac parte din respectivul convent (casa sub a cărei acoperiș "impreună-viețuiesc" frații franciscani). Chiar și cuvântul "superior" este impropriu pentru un franciscan pentru că, prin natura însăși a Ordinului, religioșii aleg să trăiască în "minoritate", adică să vestească prin faptă și cuvânt fraternitatea care provine din faptul că Dumnezeu este Tatăl tuturor.

Sperând că măcar parțial am răspuns întrebării pe care ne-ați adresat-o, Vă doresc tuturor numai PACE și BINE!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire