Tu întrebi 


 

Ecaterina întreabă:

Am citit într-o revistă că altruismul face bine sănătății mintale... Este adevărat?

Răspunde Redacția "Oraș nou":

Da, este adevărat. Sunt convingătoare statisticile despre răspândirea voluntariatului care dovedesc că omul este fericit când ajută pe cineva care se află în nevoie. În SUA, cercetările au arătat că altruismul face bine sănătății mintale. Același fenomen îl arată și articolul doamnei Carolyn Schwarz, cercetătoare la Universitatea din Massachusetts. Studiul a fost făcut pe 2000 de membri ai unei congregații creștine care au acceptat să completeze un chestionar. Întrebările se refereau la frecvența dorinței de a se dedica altora, ascultându-i sau ajutându-i, și la starea psiho-fizică a sănătății proprii.

Rezultatele cercetării au fost elocvente: din statistici rezultă că persoanele altruiste par să se simtă cel mai bine, atât fizic cât și psihic. Alte cercetări neuro-biologice făcute la Universitatea Emory din Atlanta par să confirme faptul că atitudinea umană cooperantă antrenează sistemele cerebrale legate de mecanismul plăcerii și al recompensei, în timp ce încălcarea legilor sociale face să se nască în persoane un sentiment de vină, de rușine și de suferință. Cu alte cuvinte, virtutea se răsplătește pe ea însăși.

Se pare că acești cercetători americani au descoperit că bunătatea este o plăcere adevărată înscrisă în creierul nostru. Cercetătorul cel mai reprezentativ, psihiatrul Gregory Berns, a ajuns să spună că "este o știre consolantă, deoarece această descoperire confirmă că suntem programați să colaborăm unii cu alții".

Dar de ce? După părerea antropologilor, spiritul de echipă și capacitatea de a colabora au fost pentru strămoșii noștri un avantaj de neînchipuit pentru a supraviețui, iar filosofii au știut dintotdeauna că omul are capacitatea de a se sacrifica, renunțând la satisfacția imediată cerută de egoismul orb. Filosoful Schopenhauer, din sec. al XVIII-lea, recunoștea că în fiecare dintre noi există o dublă subiectivitate: una care spune "Eu", care își face propriile planuri, își atinge scopurile, își caută propriile mijloace de existență chiar trecând peste ceilalți; iar a doua, de exemplu cea a "speciei", care face în așa fel încât o mamă, fără să se gândească, se sacrifică instinctiv pe ea însăși, corpul, timpul, somnul, iar pentru o anumită perioadă își întrerupe viața propriului "Eu" pentru cea a copilului.

Toți ne-am născut dintr-o relație, din sacrificiul de sine pentru celălalt care vine pe lume. Fiecare dintre noi știe din propria experiență că în momentele în care ajuți pe cineva, când ești solidar, altruist, trăiești împăcat cu propria conștiință. Acum, datorită studiului american, am aflat că se simt bine și circuitele noastre cerebrale. Și că sunt în joc nu doar ideile ori conștiința noastră, ci și sănătate mintală.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire