Tu întrebi 


 

M. Popovici din Sinaia întreabă:

Bună ziua. V-aș ruga să mă lămuriți cu doi termeni pe care i-am auzit de mai multe ori dar recunosc că nu le-am priceput sensul (dar ceva intuiesc). Este vorba de epicleză și clauzură.

Răspunde Redacția:

Din întrebarea Dvs înțeleg că doriți practic niște definiții. Am apelat atunci la "Micul dicționar creștin catolic", al pr. Ioan Tămaș, care a apărut la Sapientia și este publicat pe situl ProFamilia. Vă invităm să îl consultați deci chiar de pe situl nostru (la secțiunea Studiu). Și iată definițiile cerute de Dvs.

Epicleză

(Din gr. epíklesis, invocație, rugăciune). Rugăciune prin care se invocă intervenția lui Dumnezeu, în special a Duhului Sfânt, pentru a realiza consacrarea unei materii sacramentale. Toate rugăciunile de consacrare conțin o formulă "epiclezică" în care este invocată intervenția Duhului Sfânt. La rugăciunea euharistică "Biserica imploră, prin invocații speciale, puterea divină pentru ca darurile oferite de oameni să fie consacrate, adică să devină Trupul și Sângele lui Cristos, și pentru ca Victima nepătată să le fie spre mântuire celor care o vor primi la Sfânta Împărtășanie" (PNMR 55). Sunt indicate aici două momente ale epiclezei: transformarea pâinii și vinului în Trupul și Sângele lui Cristos și sfințirea credincioșilor.

Clauzură

(Din lat. claúdere, a închide). Loc din mănăstire rezervat călugărilor, în care străini nu au acces și din care călugării nu pot ieși în mod liber. Din punct de vedere canonic, clauzura este ansamblul de reguli care interzic străinilor să intre în acest loc, iar călugărilor să iasă din el. Există trei feluri de clauzură: comună, ce trebuie observată de institutele călugărești și care constă în a rezerva o parte din casă exclusiv pentru membrii comunității; monahală, ce trebuie observată în toate mănăstirile de monahi și monahii (maici) de viață parțial contemplativă, în conformitate cu constituțiile proprii; papală, ce trebuie observată de monahiile (maicile) ce se dedică în întregime vieții contemplative și care este reglementată de norme date de Scaunul Apostolic.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire