Tu întrebi 


 

Anonim din Cluj-Napoca întreabă:

Dacă Dumnezeu i-a făcut doar pe Adam și pe Eva la facerea lumii cum se face că o singură pereche de oameni a populat o planetă întreagă? Mă refer la faptul știut că procreerea între membrii aceleiași familii (faptă cunoscută ca incest și considerată păcat de moarte) este deosebit de gravă și poate avea ca urmări boli grave daca nu chiar degenerarea speciei.

Răspunde fr. Cornel Gabor sdb:

Scuzați-mă dacă încep prin a comenta întrebarea dumneavoastră, care nu mi se pare pusă corect. Nu scrie explicit in Biblie că toată omenirea vine numai din unirea a două persoane, dintr-o singură pereche. În Biblie scrie că omul, bărbatul și femeia, vine de la Dumnezeu. Dumnezeu a creat persoana umană și i-a dăruit un suflet nemuritor, și le-a spus să se înmulțească. Acesta este mesajul cel mai important al creației. După cum știm, fiecare carte a Bibliei a fost scrisă de una sau mai multe persoane sub inspirația Duhului Sfânt. Dumnezeu a lăsat ca fiecare persoană să poată da propria contribuție (emoții, sentimente, simboluri...) pentru ca Cuvântul Său să poată prinde rădăcini în sufletul nostru și să fie înțeles de fiecare persoană în parte. Așa cum există patru Evanghelii, la fel, existau patru tradiții după care s-a alcătuit Vechiul Testament, fiecare cu specificul său, dar toate unite în revelarea singurului adevăr divin.

În cartea Genezei de exemplu, nu spune nicăieri că Eva mâncând din pomul oprit a mâncat un măr; totuși mulți dintre noi vorbesc despre un măr: de unde a ieșit acest măr? Poate pentru a explica Biblia, s-au folosit desene, imagini, icoane și s-a desenat fructul cel mai cunoscut de toți: mărul. Poate că același lucru se poate spune despre cazul nostru: unde scrie că Adam și Eva s-au căsătorit, că numai din două persoane s-au născut toți ceilalți? Că fii carnali ai persoanei Adam s-au căsătorit între ei și au avut fii? Sunt presupuneri și interpretări destul de grăbite, pur omenești.

De fapt, numele ADAM, în afara faptului că este un nume propriu, are și sensul de "omenire", un sens care apare în Vechiul Testament de vreo 500 de ori. De obicei termenul "Adam", este tradus cu omul în general, lumea, cineva, unul, nici unul, ființa umană. Același lucru se întâmplă și pentru expresia: "fii lui Adam", care nu are legătură cu o singură persoană umană, dar reprezintă oamenii în condiția lor terestră. Adam este terestrul, cel care a fost făcut din pământ.

Oricum, când Dumnezeu vrea să facă un bine, îl face, chiar și ceea ce, din punct de vedere uman, pare a fi imposibil. Este clar că pentru orice medic sau persoană chiar și cu minime cunoștințe medicale, este imposibil ca doi frați să se unească, fără ca în final copilul ce se naște să nu aibă probleme genetice. Dar știm că la Domnul totul este cu putință. Cum ar putea orice medic sau persoană chiar și cu minime cunoștințe medicale să explice nașterea unui copil fără ca să existe în prealabil o unire trupească dintre un bărbat și o femeie? Și noi credem cu adevărat că acest lucru s-a întâmplat și de el a depins mântuirea noastră. Iubirea poate face totul, nu are bariere; multiplicarea oamenilor este și el un act de iubire din partea lui Dumnezeu.

Simțiți-vă iubită de Dumnezeu mereu!

Material folosit:
Dicționar Biblic, Editura Cartea creștină, Oradea, 1995, pg. 7
Dizionario di Teologia Biblica, Marietti, 1971, pg. 14
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire