Tu întrebi 


 

Anca din Moldova întreabă:

Sunt căsătorită de aproape 8 ani. Și eu și soțul meu suntem romano-catolici practicanți. Nu avem copii și nu din cauză că nu ne-am dorit, ne-am dorit foarte mult, dar dacă nu a fost să fie, ne consolăm cu gândul că asta a fost voința Domnului. Eu am făcut totuși tratament, dar care nu a ajutat. Medicul meu mi-a recomandat să iau o perioada de 3 luni pastile contraceptive, în scop terapeutic. L-am întrebat pe părintele paroh dacă pot să le iau, în condițiile în care nu le-aș lua cu scopul de a nu avea copii, ci pentru unele reglări hormonale, dar sfinția sa mi-a spus că nu sunt nicidecum acceptate aceste pastile. Aș vrea să mai ascult o opinie autorizată. Pot sau nu să folosesc contraceptive pentru un tratament hormonal, și nicidecum pentru a nu avea copii? Medicul mi-a spus că după 3 luni de tratament cu contraceptive aș avea mari șanse să rămân însărcinată, ceea ce ne-ar bucura enorm, pe mine și pe soțul meu. Sper să nu vă supărați, nu este vorba de a nu ține cont de părerea părintelui paroh; eu știu că sfinția sa este foarte exigent în ceea ce privește acest aspect, și de aceea aș vrea să mai ascult o părere. Vă mulțumesc.

Răspunde dna Maria Goția:

Dragă Anca,

Rândurile tale au fost și pentru mine o ocazie de a reciti din Învățătura Bisericii acele texte care se referă la transmiterea vieții, la contracepție și la îngrijirea sănătății. De câte ori citesc un text de la Sfântul Scaun, mulțumesc lui Dumnezeu că "nu ne-a lăsat orfani" și că ne poartă de grijă cu cea mai mare atenție prin păstorii noștri sufletești, inspirați și asistați de Spiritul Sfânt.

Părintele paroh, la rândul lui, caută să apere esența profundă a căsătoriei de primejdia contracepției, care vatămă direct atât iubirea soților și unitatea dintre ei (căci dacă actul conjugal este contraceptiv, ei nu se mai dăruiesc și primesc unul pe altul total, cu întreaga ființă, ci doar parțial), cât și dimensiunea de procreare a actului conjugal, blocată intenționat de mijloacele de contracepție la care se apelează înaintea, în timpul sau după acesta. Datorită acestor aspecte, orice fel de contracepție este inadmisibilă și nepermisă.

În Enciclica Humanae vitae, la nr. 15, Papa Paul al VI-lea spune: "Biserica, în schimb, nu consideră câtuși de puțin nepermisă folosirea mijloacelor terapeutice cu adevărat necesare pentru a îngriji bolile organismului, chiar dacă se prevede că din aceasta va rezulta o piedică pentru procreație, cu condiția ca această piedică să nu fie, indiferent din ce motiv, direct voită."

Dacă socotești potrivit, arată-i și părintelui acest pasaj sau indică-i sursa, pentru a-l citi el însuși. Eu zic să-i mulțumești pentru grija pe care ți-o poartă și să rămâi mai departe în legătură cu el. Nu te lăsa tulburată de primul răspuns primit, deoarece s-ar putea să nu fi înțeles destul de bine că tratamentul prescris, cu intenție bună și în vederea unui scop bun, este asemenea altor substanțe care în anumite condiții pot fi folosite greșit, iar în altele benefic.

Pe de altă parte, poate nu ar fi rău să mai ceri și o altă părere în domeniul medical, pentru ca să vezi dacă nu cumva efectul urmărit de medic nu se poate obține și prin alt tratament; știi deja probabil și despre posibilele efecte secundare ale administrării contraceptivelor la nivelul circulației, al ficatului, rinichilor și altele.

Mulțumesc pentru încredere, dar mai ales pentru îndemnul implicit adresat nouă fiecăruia de scrisoarea ta, de a căuta nu voința noastră, ci mai înainte de toate voința lui Dumnezeu, cu pace sufletească, răbdare și încredere deplină.

Îți doresc multe bucurii prin harul Învierii Domnului!

Cu mult drag,

Maria Goția
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire