Tu întrebi 


 

Anonim din Pildești întreabă:

Cunosc o persoană ortodoxă care frecventează regulat biserica din satul meu de aproximativ două luni. El, căci este vorba de un bărbat, spune că aici se regăsește și este foarte mulțumit. Este acesta un motiv suficient pentru a primi Sfintele Taine? Conform canonului 884 din Codul de Drept Canonic, eu cred că nu ar avea dreptul, dar cineva mi-a spus că după ultimele directive acest lucru ar fi posibil. Mă interesează care este poziția Bisericii în această privință.

Răspunde pr. Alois Moraru:

Dragul meu consătean

Întâmplător sau nu, încerc să vă răspund eu la chestiunea pe care ați sesizat-o. Voi face din start două observații:

1) Expunerea dumneavoastră nu este clară în ceea ce privește starea civilă a persoanei ortodoxe. a) E posibil ca domnul la care vă referiți să se fi căsătorit la Pildești și să fi făcut trecere în Biserica Catolică. b) E probabil ca să fi făcut o pregătire catehetică corespunzătoare și să-i fi fost acceptată cererea de trecere în Biserica Catolică. c) Este posibil să fi discutat cu părintele paroh, care a găsit motivații suficiente pentru a fi primit la sacramente.

2) Canonul la care vă referiți cred că este cel cu nr. 844 și nicidecum 884, care prevede ca episcopul diecezan să administreze personal sacramentul Mirului sau să aibă grijă să fie administrat de un alt episcop sau preoți delegați.

Așa cum vi s-a spus, în anii anteriori s-au dat diferite directive care au adus un plus de claritate canonului 844, dar în ceea ce privește situația descrisă de dumneavoastră este suficientă doar o interpretare strictă a canoanelor Codului de Drept Canonic al Bisericii Catolice din anul 1983. Astfel, conform paragrafului 3 al canonului 844, "slujitorii sacri catolici administrează în mod licit sacramentele Pocăinței, Euharistiei și Ungerii bolnavilor membrilor Bisericilor Orientale care nu sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, dacă aceștia le cer de bunăvoie și sunt dispuși cum se cuvine...". Prin urmare, dacă persoana la care vă referiți "se regăsește în Biserica Catolică și este foarte mulțumit", este în regulă cu starea civilă și a cerut expres primirea sacramentelor de la episcop sau de la părintele paroh (care se face de obicei printr-o cerere scrisă), am găsit deja un motiv suficient pentru ca el să primească sacramentele în biserica din Pildești.

Paragraful 4 al aceluiași canon este foarte clar și precizează că "dintr-o necesitate gravă, slujitorii catolici administrează în mod licit aceleași sacramente și celorlalți creștini care nu sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, dar care nu pot să se ducă la slujitorul comunității lor, cer aceste sacramente de bunăvoie, manifestă față de ele credința catolică și sunt dispuși cum se cuvine". Cunoscând bine situația din Pildești, în care nu există nici biserică și nici preoți ortodocși, dacă persoana la care vă referiți dorește să participe la sacramente are toată libertatea să o facă, dar trebuie să întrunească condițiile recerute de la toți credincioșii catolici.

Sper ca acest răspuns să vă mulțumească; dacă nu, puteți lua legătura personal cu părintele paroh sau îmi puteți da mai multe detalii la adresa personală: aloismoraru@ercis.ro.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire