Tu întrebi 


 

M. F. din Arad întreabă:

Am impresia că Biserica are o reținere legat de relațiile sexuale. Ca și cum ar fi ceva necurat! Și atunci ei, preoții, cum ar fi apărut fără relațiile sexuale ale părinților?!

Răspunde Radu Capan:

Deduc, M. F., că aparții Bisericii Catolice de rit latin, unde preoții sunt obligatoriu celibi. Oricum, adică oricare ar fi ritul tău, răspunsul este același: Biserica nu privește relațiile sexuale ca fiind ceva rău. Cel mai la îndemână îmi este să îți răspund cu câteva citate din Sfinții Părinți ai Bisericii.

Astfel, Sf. Grigore Teologul afirma în "Cuvântarea despre Sfântul Botez": "Sunteți curați chiar și după căsătorie. Însumi mă fac răspunzător de aceasta. Eu însumi vă voi cununa; eu însumi voi împodobi mireasa. Nu defăimăm nunta dacă cinstim mai mult fecioria. Voi urma pe Cristos, curat Cavaler de onoare și Mire, căci a săvârșit o minune la o nuntă și cinstește cununia cu prezența Sa. Însă căsătoria să fie curată și neamestecată cu pofte spurcate."

Sfântul Ioan Gură de Aur de asemenea afirmă că relațiile sexuale în sine nu pot fi un păcat. Desigur, dacă ele au loc în contextul căsătoriei. Dacă nu, este curvie. Vorbind despre curvar și preacurvar, Sfântul spune: "Amândoi sunt necurați nu pentru împreunare - căci socotind astfel, ar însemna că bărbatul ce se însoțește cu femeia sa ar fi necurați - ci pentru nedreptatea și lăcomia făptuirii și vătămarea adusă aproapelui. Deci curvarul nu este necurat pentru împreunare, ci pentru felul săvârșirii."

În fine, un ultim citat din "Așezămintele Sfinților Apostoli": "Deci, bărbatul și femeia lui, când se însoțesc în căsnicia legiută, sculându-se unul de la altul se pot ruga fără vreo opreliște și fără a se spăla sunt curați. Însă oricine ademenește și desfrânează cu femeia altui bărbat, ori desfrânează cu o curvă, când se scoală de la aceasta, chiar de s-ar spăla cu întregul ocean și cu toate râurile, nu poate fi curat."

Desigur, se pot găsi multe alte citate din Sfinții Părinți. Astfel, nu se poate vorbi de o desconsiderare a Bisericii în privința relațiilor sexuale. În limitele căsătoriei și ale scopurilor ei, relațiile sexuale nu sunt necurate. Dar probabil tu te referi la unele cazuri concrete - adică la un preot poate - și atunci sfatul meu este să nu generalizezi.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire