Tu întrebi 


 

- întreabă:

"Soțul meu este deseori plecat de acasă cu serviciul și copiii noștri tind să se atașeze foarte mult de mine. Cu toate eforturile lui, nu reușește să stabilească o relație cu ei și asta îl face să sufere atât pe el cât și pe mine. Ce aș putea face pentru a schimba această situație?"

Răspunde Redacția "Oraș nou":

Desigur, prezența fizică a ambilor părinți este foarte necesară pentru copii, mai cu seamă când sunt mici. Deoarece permite să desfășoare împreună diferitele activități zilnice: să povestească micile lor întâmplări de fiecare zi, să iasă împreună la plimbare, să mănânce la aceeași masă și la aceeași oră. Să pună întrebări și să li se ofere răspunsuri. Să se roage pentru familie și pentru alții. Toate sunt lucruri care alimentează, în mod natural, încrederea și atmosfera de intimitate familială și constituie un patrimoniu care, în timp, va crește în valoare.

Și totuși, nu sunt multe familiile care reușesc să realizeze sută la sută acest ideal de viață, deoarece deseori angajamentele de muncă pun la grea încercare posibilitatea unei organizări familiale armonioase. Întrebarea este cum să facem pentru a împăca exigențele fiecăruia și, totodată, să petrecem un timp util împreună?

O primă observație, care cred că ajută părinții să trăiască acest delicat echilibru cu seninătate, este că sursa oricărei comunicări familiale este relația dintre soți; de aceea, dacă părinții întrețin între ei o anumită "complicitate" și dacă se antrenează în dialogul și ascultarea reciprocă, mi se pare că fiecare poate sta în fața copiilor ca "ambasador" al acestei comuniuni, chiar dacă circumstanțele par să limiteze posibilitățile concrete ale copiilor de a sta cu ambii părinți.

Din unele experiențe, culese de la diferite familii, am putut verifica și cât este de important pentru copii să stea și cu bunicii, cu rudele, prietenii, cu care să împărtășească interese și sentimente; dar este și util, dacă este posibil, să ne îngrijim în timpul anului de prezența unor momente de odihnă rezervate familiei în intimitatea sa. Uneori în calendar nu va fi posibil să se fixeze o vacanță prea lungă, dar deseori este suficientă o singură zi sau un sfârșit de săptămână de "desprindere" pentru a repune în circulație energiile pozitive ale iubirii.

Cantitatea de timp pe care o dedicăm copiilor este desigur importantă, dar și mai importantă este calitatea dialogului pe care ne străduim să-l menținem cu ei, dincolo de situații, angajând în acest dialog toată fantezia iubirii.

O mamă povestește: Depindea de mine...

Soțul lucra într-o firmă internațională și era plecat pentru perioade îndelungate. Cu toate eforturile, nu reușeam să găsim o soluție, până ce, la un anumit punct, am înțeles că depindea și de mine să reușesc să fac să se nască și să crească o relație pozitivă între tată și copii. Atunci am început să folosesc toate ocaziile pentru a le vorbi copiilor de calitățile tatălui lor; odată le-am povestit experiența pe care am trăit-o cu tatăl meu și atunci când îmi puneau o întrebare, le dădeam o explicație, dar adăugam întotdeauna că ar fi putut primi un răspuns cu mult mai interesant dacă l-ar fi întrebat pe tatăl lor, care, cu siguranță, știa mai multe legat de întrebare.

Toate acestea le trăiam în contact strâns cu soțul meu: chiar dacă fizic nu era prezent, căutam să-l țin la curent, cât mai mult posibil, cu tot ceea ce trăiam zi de zi, acasă, alături de copii. Acum, soțul meu lucrează mai aproape de casă, iar copiii au învățat deja să-l aprecieze și între ei există o relație mai frumoasă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire