Tu întrebi 


 

Ionel P. din Oradea întreabă:

Am înțeles că duminica aceasta este numită Duminica Ortodoxiei. În Calendarul meu, greco-catolic, scrie Duminica Dreptei Credințe. Ați putea să mă lămuriți ce este cu această duminică?

Răspunde Redacția:

Vă citez mai întâi din predica pr. Neamțiu pentru duminica de astăzi (din cartea de predici publicată integral pe situl nostru):

Duminica aceasta, întâia din Postul Paștilor, se mai numește și Duminica Ortodoxiei, în amintirea biruinței dreptei învățături a Bisericii despre icoane și despre cultul lor. Or, dreptcredincios, dreptslăvitor, se zice în limba greacă: orthodoxos, de unde și denumirea de ortodoxie, care înseamnă credință dreaptă, adevărată, sau, în sens literal strict, dreaptă slăvire.

Prin urmare, Duminica Ortodoxiei nu înseamnă duminica Bisericii Ortodoxe, ceea ce ar fi și un anacronism, deoarece această denumire și-a luat-o Biserica Răsăriteană de-abia mai târziu, după schisma cea mare, pe când dreapta credință - ortodoxia - despre icoane s-a definit în al șaptelea conciliu sau sobor ecumenic, de la 787, deci cu mult înainte.

Nu știu dacă mai sunt necesare completări sau explicații suplimentare. Pentru a afla mai multe despre ce aniversează această duminică puteți consulta cărți de istorie sau chiar predica la care m-am referit mai sus (o găsiți aici). Și calendarul greco-catolic o numește tot duminica Ortodoxiei, dar în sensul acesta al cuvântului "ortodox", adică de "dreapta credință".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire