Tu întrebi 


 

Ecaterina din Iași întreabă:

Sunt o femeie văduvă cu doi copii. Am întâlnit un bărbat de religie ortodoxă, divorțat, părăsit fiind de soția lui care a intentat divorțul. Aș vrea să mă căsatoresc cu el. Se poate? Este el un bărbat liber, cel puțin din punct de vedere ortodox? Dacă mă căsătoresc cu el, chiar și în biserica ortodoxă, mai sunt catolică?

Răspunde pr. prof. William Bleiziffer:

Iată ce spune dreptul canonic și eu.

Împotriva căsătoriilor clandestine sau iregulare, Biserica, din cele mai vechi timpuri, a luat poziții ferme tocmai cu scopul eradicării unor uniri matrimoniale care, fiind lipsite de eficacitate juridică și sacramentală, erau lipsite mai ales de harul pe care îl oferă administrarea unui sacrament cum este căsătoria.

Cazul prezentat de Dvs. este generic, deoarece ne oferiți date generale fără a ne furniza prea multe detalii; de aceea, sfătuindu-vă să luați legătura cu propriul preot paroh, mă limitez doar la prezentarea câtorva principii de drept canonic matrimonial, principii care în mare parte se regăsesc și în dreptul canonic al confraților ortodocși.

Voi pleca de la principiul că legea supremă este mântuirea sufletelor (Suprema lex, salus animarum est). De aceea, în interpretarea normei vom încerca să aplicăm principiul oiconomiei, adică a interpretării flexibile, benigne, dar aceasta fără a încălca nici în cea mai mică măsură prevederile canonice:

- dat fiind statutul Dvs., vă puteți recăsători: condiția este ca persoana cu care doriți să realizați o nouă alianță matrimonială să nu prezinte vreun impediment. Existența impedimentului, chiar dacă îl are numai una dintre cele două părți, face totuși invalidă căsătoria (can. 790 §2 Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium și 1036 Codex Iuris Canonici).

- Biserica Catolică nu recunoaște divorțul tocmai în virtutea dreptului divin, și a unei lipse de competențe ("Așa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă" Mt. 19, 6).

- Impedimentul de legătură precedentă, prevăzut de can. 802 (1085 CIC), deținut de persoana cu care doriți să vă căsătoriți, face imposibilă realizarea unei căsătorii valide. Impedimentul poate înceta în momentul în care un tribunal matrimonial catolic (cf. can. 780-781 CCEO și 1059 CIC) declară căsătoria acestuia invalidă.

- În absența impedimentelor, căsătoria cu un ortodox este permisă: trebuiesc însă îndeplinite anumite condiții. Acestea sunt prevăzute în cann. 813 și urm. CCEO (și 1124 și urm. CIC).

- O căsătorie realizată cu o persoană de altă religie nu înseamnă trecerea la acea Biserică: Trebuie, deci, să rămâneți în continuare catolică. De altfel, este cerut de către canoane ca dvs. să vă păstrați, la fel ca și copiii dvs., religia proprie (can. 813 CCEO și 1125 CIC).

- Ceea ce v-ar sfătui orice preot catolic, este să îndepărtați tot ceea ce poate duce la celebrarea unei căsătorii invalide, și mai ales să nu realizați o astfel de căsătorie. O căsătorie invalidă, tocmai datorită existenței unui impediment, vă pune în imposibilitatea de a mai primi sacramentul Euharistiei. Chestiunea este reglementată de intervențiile magisteriale ale Bisericii Catolice: amintesc doar documentul Congregației pentru Doctrina Credinței - Chestiuni referitoare la comuniunea euharistică din partea credincioșilor divorțați recăsătoriți, și Exortația apostolică Familiaris consortio (a se vedea nr. 84).

Așa cum spuneam la începutul acestui material, vă invit să luați legătura cu propriul preot paroh, pentru a lămuri cazul prezentat. Dorindu-vă succes în rezolvarea problemelor dvs., vă stau la dispoziție cu informații mai concrete, în măsura în care aceste rânduri nu vă satisfac.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire