Tu întrebi 


 

Maria din Timișoara întreabă:

Am citit interviul luat Mariei Goția. Aș avea o întrebare, poate ar putea să îmi răspundă chiar ea. Sunt căsătorită de aproape 20 de ani, iar bărbatul meu nu mă mai iubește. Simt că în curând va cere și divorțul, deși suntem catolici. Eu îl iubesc. Vorbeați așa frumos despre iubire în articol! Ce pot face în situația mea? Cum pot reaprinde iubirea? Dacă va cere divorțul, eu ce să fac? Mai rămân eu catolică? Milioane de mulțumiri.

Răspunde dna Maria Goția:

Dragă Maria,

De când mi-ai scris, mă gândesc mult la tine și mă rog pentru tine, căci îmi dau seama din câtă amărăciune și frământare s-au închegat rândurile tale!

Când scrii despre îndepărtarea soțului tău și situația voastră în Biserică în eventualitatea unui divorț, atingi două aspecte care sunt cele mai importante în legământul nostru de soți: relația dintre noi și relația cu Dumnezeu, aspecte pe care, așa cum simți și tu, nu le putem despărți. De aceea, îmi îndrept privirea spre Isus, care ne dă pilda și măsura iubirii în căsătorie: S-a dăruit total, până la jertfirea vieții, unei Mirese atât de nevrednice (adica nouă, oamenilor), dar sfințită de El prin această jertfă. De pe Cruce, așadar, izvorăște harul Sfintei Taine a Căsătoriei și să nu ne speriem să-l căutăm acolo, dacă vrem să o trăim la adevărata ei strălucire și plinătate.

Divorțul v-ar separa doar civil, fiindcă omul nu poate despărți ceea ce a unit Dumnezeu. Dacă tu nu consimți la aceasta, chiar dacă el s-ar produce, atâta timp cât nu îți încalci legământul căsătoresc prin recăsătorire, te poți spovedi și împărtăși mai departe. Dar înainte de a mai vorbi despre divorț, te rog primește câteva îndemnuri pe care ți le trimit cu toată prietenia:

Nu te da bătută, mai ai mult de luptat. Adună-ți tot curajul și întoarce o pagină nouă. Golește-ți inima de reproșuri, de simțământul neîndreptățirii, de ranchiună. Cere cu umilință totală ajutorul lui Dumnezeu. Roagă-te cât poți de mult și cu mare speranță, și pentru tine, și pentru el. Poate niciodată până acum, căsătoria voastră și voi amândoi nu ați avut în așa mare măsură șansa înnoirii. Hrănește-te cu pacea lui Dumnezeu în Sfintele Taine, în tăcere, în citirea Sfintei Scripturi. Dacă te simți din nou împresurată de deznădejde sau exasperare, dă-ți seama că este dracul care ar face orice să vă dezbine și nu te lasă. Dacă îți dai seama că l-ai supărat cu ceva pe soțul tău sau îl superi, nu zăbovi să-i ceri iertare și să îndrepți lucrurile, chiar în lipsa reciprocității.

Nu te întreba cât te iubește, ci cât îl iubești tu. Nu-i reproșa, nu-l certa, nu-l judeca, nici măcar în gând. Să nu încapă în inima ta decât dorința caldă și sinceră de a-i face bucurii, de a-l înconjura cu calmul și seninătatea ta, de a găsi toate ocaziile de a-l face fericit.

Caută cauza profundă a îndepărtării lui și, cu devotament, caută să-l ajuți să se vindece. Ca o mamă, întotdeauna gata să înțeleagă, să îngăduie, să ierte și să-l primească pe copilul ei, deschide-te și tu față de el, nu te reține, nu-ți pune limite iubirii; mai mult ca o mamă, caută să-l primești, să-l ierți, să-l iubești, după cum ne iubește pe fiecare Tatăl Ceresc. Lumea ți-ar spune să ai și tu mândria ta, că totul are o limită..., dar Dumnezeu știe mai bine iubirea adevărată.

Până când? Tot timpul.

Dragă Maria, inima sus!

Pune totul în Inima lui Isus și cheam-o în ajutor pe Preacurata și va fi bine. Daca ai nevoie de rugăciuni, care și pe noi ne-au ajutat în momente grele sau importante, ți le trimit cu plăcere, dacă crezi de cuviință, și îmi dai eventual adresa ta de email.

Cu tot dragul.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire