Tu întrebi 


 

D. V. întreabă:

Cununia mea a fost în secret și nu a fost înregistrata niciodată. La data respectivă s-a oficiat în rit ortodox... acum eu sunt greco-catolică. Din păcate nu ne-am spovedit și împărtășit înainte de cununie, iar soțul meu avea foarte multe păcate grave de mărturisit... Întrebarea mea este: căsătoria noastră este valabilă, în ciuda acestor neajunsuri, în fața lui Dumnezeu?

Răspunde pr. Tiberiu Sîrbu:

Din cauză că întrebarea Dvs. nu a dat anumite date (detalii) necesare pentru a verifica validitatea sau invaliditatea căsătoriei Dvs. trebuie să vă dăm un raspuns care poate ține seama doar de elementele pe care ni le-ați precizat.

Nu știm dacă ați fost înainte de căsătorie greco-catolică sau ortodoxă, dar și la căsătoria catolicilor și la cea a ortodocșilor se cere în mod normal ca forma căsătoriei să fie publică, celebrată în biserică (cf. can 838 §.1) și nu în secret (can. 840 stabilește condițiile pentru acordarea permisiunii de celebrare a căsătoriei în secret), să fie înregistrată în registrul de căsătorii (cf. can 841 §. 1), iar dacă dintr-un motiv grav și urgent se poate cere celebrarea cununiei "în secret" aceasta se poate face doar dacă se obține permisiunea Ierarhului locului (cf. can 840 §.1).

Apoi în primul rând trebuie văzut dacă în momentul celebrării căsătoriei nu existau impedimente care să o facă invalidă, chiar dacă impedimentul îl are numai una din cele două părți (cf. can. 790 §2). Dacă Dvs. ați fost greco-catolică și înainte de căsătorie, trebuiau respectate și canoanele referitoare la căsătoriile mixte (can 813-816), mai ales din cauza can. 813 care spune: "Căsătoria între doua persoane botezate dintre care una este catolică, iar cealaltă este necatolică, fără permisiunea prealabilă a autorității competente este interzisă".

Apoi în legătură cu spovada dinainte de căsătorie: deoarece se celebrează un sacrament (și nu se încheie doar un contract ce poate sau nu să fie mai apoi desfăcut prin divorț sau anulat) trebuie ca cei doi miri să se spovedească înainte de căsătorie și să fie în stare de har în momentul primirii sacramentului căsătoriei. Și acesta este un aspect important și își poate arăta roadele mai apoi în viața conjugală și de familie.

Dar pentru a nu face noi prea multe supoziții de genul "dacă a fost așa ..., atunci ...", e mai bine (dacă doriți un răspuns mai precis) să ne contactați prin sit, pentru a ne da mai multe detalii. Dacă doriți putem continua discuția în privat (prin email). Doar să ne spuneți.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire