Tu întrebi 


 

M. A. din Brașov întreabă:

De ce Dumnezeu a ales chiar Betleemul și nu a ales un alt oraș. Am înțeles că El a vrut ca să se nasc într-un "cătun", dar de ce în acel oraș? Vă mulțumesc pentru informațiile prețioase pe care mi le furnizați. Vă mulțumesc în continuare și vă doresc din suflet mult har și noroc pentru tot și pentru toate.

Răspunde pr. Cristian Văcaru:

Cred că nu greșesc când spun că din întrebarea ta remarc și o doză de dezamăgire; de ce Dumnezeu nu a ales o altă localitate, un alt "cătun", și a ales tocmai Betleemul, atât de controversat astăzi.

În primul rând, Betleemul nu trebuie să-l vedem ca loc de desfășurare a conflictelor armate, ci locul nașterii lui Isus. Dacă astăzi se intră foarte greu la Betleem, dacă este (după unii) stare de nesiguranță, nu înseamnă că la fel era și în timpul lui Isus. Am avut ocazia să fiu în Betleem în ziua de Crăciun a anului 2003. Cineva din grupul nostru a văzut o imagine care, oarecum, l-a șocat: un localnic își ara pământul în ziua de Crăciun. Arase deja o bună bucată de ogor, și nu arăta că mulțimea pelerinilor veniți la Betleem de Crăciun l-ar fi făcut să-și schimbe planurile pentru acea zi. Aceasta a fost ceva extern. Am văzut apoi că și în Bazilica Nașterii, în partea ortodoxă, se executau lucrări de administrație, întrucât în Țara Sfântă Biserica Ortodoxă ține sărbătorile pe "stilul vechi". Cu toate acestea, Crăciunul trăit la Betleem a fost ceva unic, minunat, de neuitat. Nici nu cred că se poate exprima în cuvinte omenești.

Situat la circa cinci kilometri sud de Ierusalim, orașul biblic Betleem (în ebraică înseamnă Casa Pâinii) este menționat pentru prima dată în Cartea Genezei (35, 19), unde se spune că Rahela (soția patriarhului Iacob) a murit și a fost îngropată la Betleem și că Iacob a construit un monument la mormântul ei, care "există și azi". Betleemul este așadar un loc de întâlnire între lumea ebraică, lumea musulmană (întrucât astăzi sunt foarte mulți arabi musulmani rezidenți în Betleem) și, bineînțeles, lumea creștină, care cinstește aici locul nașterii lui Isus. Deși era cunoscut și apare atestat încă din perioada cananeită (în secolul XIV î.d.C.) Betleemul intră în istorie odată cu nașterea lui David. Din căsătoria moabitei Rut cu Booz s-a născut Obed, iar din acesta s-a născut Iesse, tatăl lui David (cf. Rut. 1,4).

Citim în Vechiul Testament, în cartea profetului Miheea, următoarele cuvinte deja binecunoscute: "Și tu, Betleeme Efrata, deși ești mic între cetățile de căpetenie ale lui Iuda, totuși din tine îmi va ieși cel ce va stăpâni peste Israel și a cărui obârșie se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veșniciei" (Mih. 5,1). Există la Betleem o biserică ce amintește de casa Sfântului Iosif. Istoricii susțin că nu este exclus ca Iosif să se fi născut la Betleem și să fi plecat cu părinții săi la Nazaret din cauza nesiguranței pe care Irod cel Mare o provoca în această regiune; îndelungata ședere a lui Iosif și a Mariei în Galileea a lăsat să se înțeleagă că ei locuiau acolo permanent. La împlinirea timpurilor, Isus s-a născut la Betleem, unde părinții lui veniseră pentru recensământul poruncit de împărat.

Revenind la întrebarea ta: "de ce Dumnezeu a ales Betleemul?", cred că nu e atât de important locul ca atare pe care l-a ales Dumnezeu, ci acțiunea lui Dumnezeu. El, din veșnicie acceptă firea noastră omenească, devine un prunc, cu un trup ca și al nostru. Vine între noi pentru a ne atrage la El. Nu are atât de mare importanță "locul" unde s-a născut, ci "faptul" că s-a născut, "faptul" că ne-a mântuit. Oare dacă ar fi venit în altă localitate, alta ar fi fost situația lumii de astăzi? Dacă s-ar fi născut la București sau la Roma sau la Munster, etc, alta ar fi fost lumea de azi? N-ar fi existat acolo oameni care de Crăciun să-și are câmpul? Cristos se naște în fiecare zi pe fiecare altar, în inimile tuturor celor care se împărtășesc. Nu înseamnă că lângă ei nu există oameni indiferenți, oameni cărora nașterea lui Isus (oriunde ar fi fost ea) să nu le spună nimic. Tot ce contează este cum reușim să ne transformăm sufletul într-un Betleem primitor al Cuvântului lui Dumnezeu care vine la noi și astăzi și întotdeauna.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire