Tu întrebi 


 

Ivanov Anton din Vicsani, Suceava întreabă:

Vă mulțumesc pentru răspunsul referitor la Advent și, fiind mulțumit de calitatea răspunsului, doresc să vă mai întreb ceva. Am citit Sfintele Evanghelii publicate de Pauline, cu fișele de aprofundare, traduse de pr. Bulai, fost rector la Institutul Teologic Sf. Iosif din Iași, și am rămas forte surprins de modul de interpretare al evanheliilor, propus de autorul fișelor, un biblist italian. Accentul e pus pe calea crucii. Deci: noutatea creștinismului este calea crucii?

Răspunde pr. dr. Ștefan Lupu:

Stimate Domnule Anton Ivanov,

Încerc să răspund la întrebarea Dumneavoastră. Fișele de aprofundare la Sfintele Evanghelii publicate de Pauline aparțin cunoscutului biblist italian Bruno Maggione și au scopul de a ajuta cititorul să înțeleagă diferite concepte, evenimente și episoade legate de viața lui Isus, așa cum este propusă de cei patru evangheliști. Așadar, prima constatare e că fișele au un conținut diferit și nu vorbesc toate despre calea crucii. A doua: pentru creștini, misterul pascal al lui Cristos (pătimirea, moartea și învierea) reprezintă evenimentul central, deoarece prin acest mister am fost noi mântuiți. Se poate spune, prin urmare, că Isus mort și înviat este noutatea pe care o aduce creștinismul, în sensul că Isus ne-a mântuit prin crucea sa. Ne amintim că vestirea acestui eveniment era un scandal pentru evrei și o nebunie pentru păgâni, dar mântuire pentru cei care cred în Cristos.

A treia: calea crucii, fără înviere, ar fi o absurditate pentru un credincios. Numai împreună au sens. A patra: pentru creștin, calea crucii, înțeleasă ca jertfire totală de sine, abandonare totală în mâinile Tatălui, este calea normală pe care trebuie să meargă pentru a ajunge prin Cristos, în Duhul Sfânt la Tatăl, adică la mântuire, care înseamnă participarea noastră la viața dumnezeiască. Isus însuși a spus: "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să mă urmeze" (Lc 9,23). A cincea: dacă vorbim totuși despre noutatea absolută pe care o aduce creștismul în lume, atunci aceasta este definiția: "Dumnezeu este iubire". Aceasta însă o descoperim tocmai în moartea pe cruce a lui Cristos!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire