Tu întrebi 


 

Anuta întreabă:

Sunt creștină ortodoxă, căsătorită în afara țării cu un cetățean străin. Pe fiul meu l-am botezat în religia soțului meu, protestant luteran-evangelist. Pot să îl botez pe fiul meu și la ortodocși, când voi veni în țară? Sau măcar să merg cu el la biserică și sa ne dea preotul o binecuvântare și din partea Bisericii Ortodoxe.

Răspunde pr. Florin Mărincean:

Isus a spus: "Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt" (Matei 28,19). Nimeni nu poate să fie creștin fără să fie botezat. Și nimeni nu poate să fie botezat decât în numele Tatălui, al Fiului și al Spiritului Sfânt, adică nu poți fi creștin fără să crezi în Treime. Aceasta este marea poartă de intrare în creștinism.

În ceea ce privește problema dumneavoastră, luteranii sunt creștini, deci botezul administrat copilului este în numele Sfintei Treimi. Doar dacă ar exista dubii cu privire la validitatea acestuia, dacă ar fi fost făcut de urgență în caz de pericol de moarte de o persoană laică, ceea ce nu este cazul de față, s-ar putea repeta botezul sub condiție : "Dacă n-a fost botezat, botează-se servul lui Dumnezeu... (nume de botez)... în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt. Amin."

Un al doilea botez nu trebuie să-l faceți deoarece Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Efeseni scrie: "Un Domn, o credință, un botez" (Efeseni 4,5), aceasta fiind și practica Bisericii, însă atunci când fiul dumneavoastră va fi matur va putea decide singur dacă ceea ce ați ales pentru el este și convingerea sa. La timpul potrivit printr-o mărturie de credință făcută în fața preotului el va putea opta fără a se boteza din nou la religia ortodoxă sau luterană, după cum îi va dicta conștiința și nivelul de cunoaștere și trăire a acestei credințe.

În privința binecuvântării date de un preot, acesta nu va binecuvânta opțiunea pe care ați ales-o de a boteza copilul la luterani, însă este suficientă participarea la Sfintele Liturghii sau alte rânduieli ale bisericii pentru a beneficia de harurile Dumnezeiești.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire