Tu întrebi 


 

- din SUA întreabă:

Sunt catolic și prietena mea este protestantă. Avem peste 20 de ani și ne gândim la căsătorie în viitor. Este greșit să ai relații sexuale cu persoana cu care dorești să te căsătorești? Am discutat despre a avea relații sexuale, dar eu sunt confuz. Vreau să fac ceea ce este bine, și avem nevoie de un răspuns care să ne ajute pe amândoi. Știu că unul dintre răspunsurile dumneavoastră ar putea fi că dacă ne iubim suficient de mult unul pe altul, vom aștepta. Amândoi vrem să fim siguri de ceea ce trebuie să facem.

Răspunde pr. John J. Dietzen:

Învățătura morală catolică este și va rămâne aceea că relațiile sexuale înainte de căsătorie sunt greșite. Voi menționa în continuare doar câteva, dar consider eu importante, gânduri care ar putea ajuta.

În primul rând, trebuie să înțelegi că dorința ta pentru uniune sexuală cu femeia pe care o iubești nu numai că este normală, ci este chiar ceea ce trebuie să simți față de ea. Orice bărbat sau femeie care intenționează să se căsătorească și nu dorește cu putere intimitatea sexuală cu partenerul său are probleme. Are nevoie fie de un consult medical fie de consiliere psihiatrică - sau de o serioasă reexaminare a alegerii partenerului.

Această dorință nu este însă un fundament în sine pentru a judeca dacă actul sexual premarital este corect sau greșit din punct de vedere moral. Asemenea întregii doctrine morale creștine catolice, această învățătură a Bisericii nu a apărut din senin. Biserica doar confirmă prin propria ei înțelegere și convingere ceea ce este o experiență umană comună - intimitatea sexuală completă dintre persoane necăsătorite este dăunătoare pentru individ și societate în moduri la care de obicei cei doi nici nu se gândesc înainte. De aceea este imorală.

Dăruirea totală de sine pe care o presupune actul sexual implică o acceptare a responsabilității și o permanentă încredere în celălalt, lucru pe care pur și simplu nu puteți în acest moment să îl promiteți în mod onest. Indiferent de ceea ce vă declarați reciproc referitor la ce însemnați unul pentru altul, nu aveți angajamentul asigurat și promis unul față de celălalt pe care căsătoria, și doar căsătoria, îl aduce.

Jurămintele pe care le veți rosti într-o zi (dacă vă veți căsători unul cu celălalt, și acesta este încă un mare dacă) nu sunt o simplă formalitate legală menită să oficializeze ceea ce exista deja înainte. Deoarece familia, prietenii și biserica vor fi martori prin prezența lor, promisiunile pe care le veți face în acea zi vor transforma relația voastră pentru prima oară în ceva mai mult decât o simplă înțelegere particulară între voi doi. Doar atunci veți stabili responsabilitatea permanentă, publică, unul față de altul, care face ca actul sexual să fie o expresie onestă, adevărată, a ceea ce sunteți voi împreună.

Contrar la ceea ce se aude mereu astăzi, nu există nici o dovadă că intimitatea sexuală înainte de căsătorie ar crește șansele pentru o uniune fericită după căsătorie. De fapt, contrarul este adevărat, din câteva motive foarte practice.

În special în afara contextului unei comunități de viață în căsătorie, multe dintre bucuriile, aventurile și emoțiile experienței sexuale pot cu ușurință (cu mult mai mare ușurință decât s-ar putea crede) să devină monotone. Această experiență poate fi însoțită cel puțin de un oarecare sentiment de vinovăție. Intimitatea sexuală poate deveni astfel grav ciuntită în potențialul ei de a ajuta cuplurile să depășească cu răbdare și tandrețe tensiunile, nesiguranțele și noile responsabilități ale primilor ani de căsnicie.

Intimitatea sexuală tinde de asemenea să devină aproape obsesivă, în special atunci când este separată de alte nevoi și responsabilități care însoțesc în mod normal viața zilnică de căsătorie. Odată începute relațiile sexuale, atunci când un tânăr și o tânără își dau întâlnire, ei știu cum se va încheia seara. Toată ingeniozitatea de a găsi și învăța alte căi de a se bucura unul de altul, de a se distra împreună, de a-și comunica speranțele, preocupările, idealurile, chiar și de a explora modalități în care se pot dărui pe sine altora care au nevoie de ei - toate acestea pot fi înăbușite și ignorate. Sexul este întotdeauna disponibil, și nu necesită multă gândire, efort personal sau altruism.

Idealurile voastre și iubirea voastră unul pentru celălalt par profunde. Sper că vor rămâne așa și vă veți analiza deciziile morale în această lumină. Răsplata finală constând în fericire și pace a minții va merita oricât ar costa.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire